Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την Επανακομιδή της Κάρας της Αγίας Ειρήνης σήμερα στον φερώνυμο ναό του Ριγανοκάμπου

Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την Επανακομιδή της Κάρας της Αγίας Ειρήνης σήμερα στον φερώνυμο ναό του Ριγανοκάμπου

Published

on

Eίκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, από την Γαλλική Μονή «Hautecombe» περιοχή όπου εφυλάσσετο, στην Πάτρα. Ο φερώνυμος Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου Πατρών που έχει «αγκαλιάσει» το πανσεβάσμιο λείψανο γιορτάζει από χθες με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα.

Στις 6.30 χθες το απόγευμα τελέστηκε μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας στον οποίον χοροστάτησε και μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Σήμερα, στις 7.00- 10.00 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία Λειτουργία στην οποία θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π.Νεκτάριος Κωτσάκης καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, ενώ στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης, όπου θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πιστοί από την περιοχή του Ριγανοκάμπου αλλά και από όλη την Πάτρα προσέρχονται με ευλάβεια για να προσκυνήσουν το πανίερο λείψανο και να προσευχηθούν στη Χάρη Της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

«ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ»

Η Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης αποτελούσε μέρος του πολυτίμου «θησαυρού των Πατρών» και φυλασσόταν σε αυτή την «επιφανή Πόλιν» μέχρι την περίοδο που οι Φράγκοι άλωσαν το Βυζάντιο και κατ’ επέκτασιν και την Πόλη των Πατρών.  Έτσι, στην περίοδο αυτή της Φραγκοκρατίας (1204-1430), πολλοί θησαυροί ανεκτίμητου υλικής ή πνευματικής αξίας φυγαδεύθηκαν στην Δύση για να παραμένουν μέχρι σήμερα αναμένοντας  την επιστροφή τους, μετά από μακροχρόνιες και επίπονες πολλές φορές προσπάθειες, στα οικεία αλλά και μη μέρη απ’ όπου φυγαδεύθηκαν αντικανονικώς.

 

 

 

Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή

Η επαναφορά του ιερού λειψάνου στην πόλη και στην Εκκλησία της Πάτρας μετά από 771 χρόνια, συγκίνησε και χαροποίησε σύσσωμη την πατραϊκή κοινωνία η οποία με κατάνυξη και με τον πρέποντα σεβασμό και με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε την Κάρα της Αγίας Ειρήνης στις 5 Οκτωβρίου του 2002.

Ιερό ρίγος, ασυγκράτητη συγκίνηση και ενθουσιασμός διακατείχε τις ψυχές όλων των κατοίκων, και όχι μόνο, που παραβρέθηκαν στο σημαντικό και σπουδαίο γεγονός για την πόλη των Πατρών, την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης.

Ήδη αυτός ο μικρός ναός σε μια προαστιακή ενορία έχει γίνει γνωστός για την μεγάλη ευλογία την οποία φέρει, και αυτή η ευλογία αποτελεί την τόνωση και την παρηγοριά για την συνέχιση των έργων του, με πρώτο την ολοκλήρωση της αγιογραφήσεως του.

Ήδη τον Απρίλιο του 2004 το Ιερό Λείψανο ταξίδεψε στην μαρτυρική Μεγαλόνησο την Κύπρο και ετέθη σε δεκαήμερο λαϊκό προσκύνημα  στο Ναό Αγίας Ειρήνης Περβολίων Λάρνακας. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ήδη ένας άρρηκτος Πνευματικός σύνδεσμος με τον εκεί εφημέριο και τους κατοίκους της εκεί περιοχής, μερικοί από τους οποίους έχουν φροντίσει να επισκεφτούν την πόλη μας και τον Ναό του Ριγανοκάμπου.

Η Αποστολική Πόλη των Πατρών μετά την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του πολιούχου της Αγίου Ανδρέου και του Σταυρού του μαρτυρίου του πρωτοκλήτου των Αποστόλων σεμνύνεται πλέον εδώ και 21 χρόνια με την Τιμία Κάρα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Ειρήνης.  Οι κάτοικοι της συνοικίας του Ριγανοκάμπου είδαν το όνειρο τόσων ετών να γίνεται πραγματικότητα μετά από μια μεγάλη και ιστορική προσπάθεια.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ «ΔΩΡΟΥ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησαν οι προσπάθειες ξεκίνησαν με την συνεργασία του τότε Μητροπολίτου και του τότε Δημάρχου Πατρέων Ευάγγελου Φλωράτου να επανέλθει η Κάρα της Αγίας στον Ναό, ο οποίος εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε και έγινε και κανονική ενορία ώστε η πόλη των Πατρέων να επανακτήσει και πάλιν τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχε από παλιά με την Αγία Ειρήνη.

Τον Μάιο του 2001 ο αείμνηστος γιατρός της Πάτρας Γιάννης Μουτούσης πρότεινε στον τότε δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Άγιον Ορος, να στείλουν νέα επιστολή προς τον Πάπα ζητώντας την επιστροφή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης. Ο τότε Δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση, συντάχθηκε η επιστολή, με την άδεια του τότε Μητροπολίτη κυρού Νικοδήμου εστάλη την 1η Ιουνίου 2001 δια μέσω της πρεσβείας του Βατικανού, που εδρεύει στο Παλαιό Ψυχικό στην Αθήνα, στην Εκκλησία του Βατικανού.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ύστερα από ενέργειες που έκανε ο αείμνηστος Γ. Μουτούσης επικοινώνησε με την Πρεσβεία του Βατικανό στην Αθήνα και μετά από 15 μέρες (18 Φεβρουαρίου 2002), η επιστολή από τον Πρέσβη του Βατικανό Αρχιεπίσκοπο Σίνας Paul Tavet ήρθε και ήταν θετική. Εξασφαλίστηκε γραπτή συγκατάθεση από τον τότε Μητροπολίτη κυρό Νικόδημο και τον Μάιο του 2002 πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση στην Πρεσβεία του Βατικανό με τον Πρέσβη Αρχιεπίσκοπο Σίνα Paul Tavet, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του τότε Μητροπολίτη Πατρών κυρού Νικόδημου, ο τότε Δήμαρχος Πατρέων Ευάγγελος Φλωράτος, ο συμπολίτης μας γιατρός Γιάννης Μουτούσης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ειρηναίος.

Σ’ αυτή την συνάντηση και μετά από εκατέρωθεν επεξηγήσεις ο Πρέσβης του Βατικανού εξέφρασε την θετική άποψη του Πάπα Ρώμης Ιωάννου Παύλου Β΄ να προχωρήσουν πλέον επίσημα οι μέχρι ενός βαθμού ανεπίσημες από πλευράς αλληλογραφίας, συνεννοήσεις ούτως ώστε και μετά την ομόφωνη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου του Chambery Laurent Ulrich, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Μονή Hautecombe, του Ηγουμένου της Μονής Hautecombe  Olivier Turbat αλλά και του Γενικού ηγουμένου του Τάγματος, στο οποίο Μοναχικό τάγμα ανήκουν οι πατέρες της Μονής Laurent Fabre, να δοθεί η έγκριση για να επιστραφεί η κάρα της Αγίας Ειρήνης στην Πόλη των Πατρών και μάλιστα στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.

Η έγκριση τελικά εδόθη και αφού ρυθμίστηκαν τα διαδικαστικά της επιστροφής ορίστηκε ως ημέρα της επιστροφής της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης η 5η Οκτωβρίου 2002.

 

Η ανέγερση του νέου ναού

Στην περιοχή Ριγανόκαμπος υπήρχε από τον 10ο αιώνα τρίκλιτος ξυλόστεγος Βασιλική αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Ειρήνη με τρίκογχο ιερό Βήμα, Διακονικό και Νάρθηκα, που διατηρήθηκε σε λειτουργική χρήση μέχρι τον 17ο αιώνα. Αυτός ο Ναός ήλθε και πάλι στην επιφάνεια το Δεκέμβριο του 1984 μετά από ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο.  Από τότε, ήταν στις άμεσες επιδιώξεις της τοπικής Εκκλησίας να εγερθεί νέος ναός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης πολύ κοντά στο μέρος που βρέθηκε η τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα.

Για την ανέγερση του νέου Ναού σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Περιβαλλοντικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ριγανοκάμπου «Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ», ιδρυτής και πρόεδρος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γεώργιος Ράπτης, στον οποίο ανήκει και η …έναρξη των προσπαθειών, με τους συνεργάτες του στο τότε Δ.Σ. του Συλλόγου, Κώστα Παύλου, Δημήτριο Μπαλάσκα, Σούλα Χριστοπούλου, Παναγιώτη Χριστόπουλο και Ιωάννη Ροδόπουλο. Επίσης, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που συνέδραμαν καθοριστικά με δωρεές τους – πολλοί εξ αυτών διατήρησαν την ανωνυμία τους- για να ανοικοδομήσουν νέο ναό στη μνήμη της Αγίας Ειρήνης, στο σημείο που βρέθηκαν τα ερείπια του παλαιού ναού του 10ου αιώνα. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου του 1994, ημέρα της μνήμης της Αγίας, παρουσία των πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πάτρας, αλλά και πλήθους πιστών.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement