Connect with us

Ελλάδα

Χατζηδάκης: Στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από 1η Νοεμβρίου

Published

on

Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα στο 13% έναντι του 24% που ισχύει σήμερα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το μέτρο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2023.

Η παρέμβαση γίνονται σε μία περίοδο «που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Το μέτρο, διευκρίνισε, δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά είναι ένα όπλο στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της παραγωγής στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ΑμεΑ σε κτήρια δημοσίου συμφέροντος

Παράλληλα καθιερώνεται «νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος». Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι η μείωση γίνεται στοχευμένα και με βάση τη δυνατότητα που δίνει η ΕΕ για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων.

Ο νέος συντελετής, ανέφερε θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. «Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας», κατέληξε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων. Είναι μια μείωση επίσης που θα έπρεπε να έχει, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος.

Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές. Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά ότι λύνουμε έτσι όλα τα προβλήματά τους. Αλλά σίγουρα η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επιπλέον, ο νέος συντελεστής για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement