Connect with us

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ περιοδειών για τον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών – Εξορμήσεις υπουργών, βουλευτών

Published

on

Αποφασισμένος η Νέα Δημοκρατία να πετύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μπήκε ήδη από χθες στο τερέν των περιοδειών μετά την επιστροφή του από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, καθώς βρέθηκε στη Λέσβο για τη στήριξη του υποψηφίου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος κατέγραψε πρωτιά με σημαντική διαφορά έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει με επισκέψεις κατά τόπους σε περιφέρειες, όπου η μάχη των περιφερειακών εκλογών έχει πάρει παράταση για τον δεύτερο γύρο, αν και σήμερα θα υποδεχθεί στην Αθήνα την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας και το απόγευμα θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει μπαράζ περιοδειών και ένας σταθμός, λογικά την Πέμπτη, θα είναι η Θεσσαλία, όπου παράλληλα θα ανακοινώσει μέτρα και για μια σειρά παραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Στη Θεσσαλία, η γαλάζια ηγετική ομάδα έχει καταγράψει ως χειρότερη επίδοση του κ. Αγοραστού αυτή στην πολύπαθη Μαγνησία, όπου ζημιά προξένησε η προερχόμενη από τη ΝΔ Ελευθερία Τζανακούλη, ανιψιά του άλλοτε δημάρχου και πολιτευτή της ΝΔ στη Λάρισα Κώστα Τζανακούλη. «Στο τραπέζι» του κ. Μητσοτάκη, παράλληλα, είναι μια επίσκεψη και στην Πελοπόννησο, όπου για λίγες ψήφους ο Δημήτρης Πτωχός δεν πήρε την πρωτιά από την πρώτη Κυριακή έναντι του πρώην βουλευτή της ΝΔ και άλλοτε περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Ενώ ο κ. Πτωχός πήγε πολύ καλά σε όλους τους νομούς, «μαύρη τρύπα» γι’ αυτόν αποτέλεσε η Αρκαδία, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του ο κ. Τατούλης, ενώ και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσσης είχε ενδιαφερθεί να κατέβει με τη σειρά του για την περιφέρεια πριν προκριθεί η λύση Πτωχού.

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί και στη Θράκη για τη στήριξη του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, ο οποίος δίνει τη μάχη απέναντι στον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη που έχει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, εκκρεμεί το αν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Ιόνια Νησιά, ενώ είχε επισκεφθεί μόλις προ ημερών τη Δυτική Μακεδονία, όπου και στήριξε τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη έναντι του γαλάζιου «αντάρτη» Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος και πρώτευσε, έστω και βραχεία κεφαλή. Με δεδομένο το πυκνό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, άλλωστε, το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ήδη πήρε μετάθεση για την άλλη εβδομάδα.

Περιοδείες υπουργών και βουλευτών
Πέραν του κ. Μητσοτάκη, πάντως, στην εξίσωση των περιοδειών θα μπουν υπουργοί και βουλευτές. Με βάση τον σχεδιασμό που κάνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, στις περιφέρειες, όπου υπάρχει δεύτερος γύρος, ένας ή δύο βουλευτές θα βρεθούν σε κάθε δήμο και σίγουρα ένας υπουργός σε κάθε νομό της εκάστοτε περιφέρειας. Από τους υπουργούς, «φύλλο πορείας» σίγουρα θα πάρουν, πέραν του κ. Μαρινάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Μάκης Βορίδης και η Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίοι είχαν επιστρατευτεί και πριν τον πρώτο γύρο.

 

Στην εξίσωση, πάντως, θα μπει και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς θα κληθεί να στηρίξει ενεργά τον άλλοτε συνεργάτη του στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, καθώς το ότι «καθάρισε» από τον πρώτο γύρο μπορεί να δημιουργήσει τάσεις αποσυσπείρωσης σε δεξιόστροφους ψηφοφόρους που μπορεί να αισθανθούν ότι δεν έχουν λόγο να ξαναπάνε στην κάλπη. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί και εκτός Αθηνών και μια από τις σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, είναι να βρεθεί και στη Θεσσαλία για τη στήριξη του Κώστα Αγοραστού.

Στη ΝΔ, πάντως, παρατηρούν ότι οι μάχες που δίνονται ως επί το πλείστον είναι μεταξύ στελεχών του κόμματος και στελεχών που προέρχονται από τις γαλάζιες τάξεις, με μόνη εξαίρεση τη Θεσσαλία και την αναμέτρηση Αγοραστού-Κουρέτα. Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ βλέπουν περαιτέρω αποσυσπειρωτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το κεντρογενές κοινό θα κληθεί να πάρει θέση την ερχόμενη Κυριακή. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Βορείου Αιγαίου, όπου ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης που «φλέρταρε» με την ιδέα μιας υποψηφιότητας για την περιφέρεια στήριξε χθες με δημόσια δήλωσή του τον υποψήφιο της ΝΔ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η μάχη των δήμων

Παράλληλα, τα δίπολα του δεύτερου γύρου «απελευθερώνουν» τη ΝΔ σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάτρα, όπου θα στηριχθεί ο αντίπαλος του Κώστα Πελετίδη που προέρχεται από το ΚΚΕ, Κώστας Σβόλης. Ο κ. Σβόλης αναμένεται να έχει τη στήριξη και του άλλου κεντροδεξιού υποψηφίου Πέτρου Ψωμά, ενώ είναι πολύ πιθανό να γίνει μια εκδήλωση στα μέσα της εβδομάδας με την παρουσία και υπουργών της ΝΔ.

Δύσκολη για το γαλάζιο επιτελείο είναι η μάχη της Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ζητά να υπάρξει η το δυνατόν μέγιστη κομματική συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του, ενώ, παράλληλα, αναζητά δεξαμενές εξ αριστερών και εκ δεξιών. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις δήμων, όπου η μάχη θα δοθεί με αντίπαλο υποψήφιο που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η λογική της ΝΔ θα είναι να στηριχθούν κεντροδεξιές υποψηφιότητες, χωρίς, όμως, να υπάρχει ευθύ χρίσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο δήμος Βύρωνα και ο Μίλτος Μπαντής, ο δήμος Αγίου Δημητρίου και ο Στέλιος Μαμαλάκης, ο δήμος Ζωγράφου και ο Βασίλης Θώδας, ο δήμος Χαλανδρίου και η Κρίστη Αγαπητού, ο δήμος Νέας Σμύρνης και η Δήμητρα Νάνου, ενώ υπάρχουν και δήμοι της Αττικής, όπου καταγράφονται ντέρμπι στελεχών που προέρχονται από τη ΝΔ, όπως π.χ. το Ψυχικό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement