Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ψαλίδι» στην ενιαία ενίσχυση ζητά η Περιφέρεια Δυικής Ελλάδας

Published

on

Από προχθές Τετάρτη 18 του μηνός ο ΟΠΕΚΕΠΕ «πάγωσε» την επεξεργασία των Οικολογικών Σχημάτων καθώς προχωρά ο υπολογισμός και η προκαταβολή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για το 2023.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος έρχεται μια εβδομάδα «δύσκολων» πληρωμών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας αφού, με πρόχειρους υπολογισμούς, θα δοθούν φέτος 100 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει για τον τρόπο που θα πληρώνονται πλέον οι  δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης θα δημιουργήσουν αναστάτωση με τις μεγάλες απώλειες στους λογαριασμούς Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να εξετάσει τρόπους να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη καλλιεργητική χρονιά» τονίζει σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η επεξεργασία των Οικολογικών Σχημάτων (προσθέσεις – αφαιρέσεις θα είναι θα είναι και πάλι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση πίστωσης της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου.

Πρόταση του κ. Βασιλόπουλου είναι να  ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων διαφορετικά , όπως επισημαίνει, θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες και  τον τρόπο καλλιέργειας ελιάς και αμπελιών που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μηχανήματα.

Μετατίθεται το «πρασίνισμα»

Επίσης ως διαρρέεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς το Μάρτιο τοποθετείται πλέον η πληρωμή των eco-schemes «χαλώντας» τον προγραμματισμό των ταμειακών ροών των αγροτών που εδώ και μία 5ετία λάμβαναν το «πρασίνισμα» τέλη Δεκεμβρίου, καθώς  αναμένεται η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών για τις δράσεις πρασινίσματος   να «τραβήξει» έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Περικοπή και στη σταφίδα

Με μειωμένο προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ ανά έτος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο θα τρέξει η Συνδεδεμένη Ενίσχυση στην Κορινθιακή Σταφίδα, καθώς ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 ανέρχεται στα 3.518.628 ευρώ, όταν για το έτος 2021 ήταν στα 4.818.304 ευρώ. Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης Κορινθιακής Σταφίδας είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας παρενέβη διαδοχικά για το θέμα της ενιαίας ενίσχυσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Διονύσιο Σταμενίτη και στο υπουργείο Οικονομικών. «Για να πάρει ένας σταφιδοπαραγωγός τη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να παραδώσει 150 κιλά το στρέμμα εκτός και αν αποδείξει ότι έχει πάθει ζημιά. Εμείς ζημιά έχουμε πάθει από τον περονόσπορο και δεν το αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ, οπότε πρέπει να δούμε τη γραφειοκρατική διαδικασία για να καλύψουμε τη διαφορά ώστε ο κόσμος να πάρει την επιδότηση του» επισημαίνει ο κ. Βερτζάγιας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement