Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Ciaran μας «χτυπά» την πόρτα-Βροχόπτωση κατηγορίας 4 και χαλαζοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν και τη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Αλλαγή του καιρού αναμένεται από τα βορειοδυτικά καθώς ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciaran) θα προσεγγίσει τη χώρα μας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και για το λόγο αυτό η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο καιρού της, ενώ και το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από χθες βράδυ αναμένονταν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Βόρεια Επτάνησα, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ήπειρο, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, και κατά τόπους στα υπόλοιπα Επτάνησα, και τη Δυτική Στερεά.
Τοπικές βροχές μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων στη βορειοδυτική χώρα και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Παράλληλα, οι άνεμοι που θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο στα επίπεδα των 5-6 μποφόρ.
Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους αναμένονται επίσης, στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο.
Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα
Το μέτωπο θα τη διασχίσει τη χώρα, κινούμενο προς τα ανατολικά. Έτσι, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.
Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα τον δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των 4 μέτρων. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους αναμένουμε σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Επίσης θα παρατηρηθεί υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement