Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σπύρος Αναγνωστόπουλος: «Δεν θα υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο για όλους»

Συνέντευξη με άξονα την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου και τη διασφάλιση ποιότητας και νέων αγορών, για το κορυφαίο ελληνικό προϊόν

Published

on

Τα τελευταία χρόνια ο γεωπόνος και υπεύθυνος της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου «RANIS EVOO» Σπύρος Αναγνωστόπουλος έχει ξεχωρίσει για την επιμονή του προσφέρει στην αγορά προϊόντα πρώιμης παραγωγής στην κατηγορία εξαιρετικό παρθένο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώιμης συγκομιδής, μιλήσαμε μαζί του για θέματα ποιότητας παραγωγής και γενικά το 2023 ως  ιδιαίτερη περίοδο, με την τιμή στα ύψη. Όπως εκτιμά, η έλλειψη παραγωγής με μείωση της ζήτησης, λόγω της τιμής, θα έχει δρόμο μακρύ, έως και τα τέλη του 2024…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

κ. Αναγνωστόπουλε, έχουμε κατ αρχή την εικόνα της νέας παραγωγής αγουρέλαιο που χρησιμοποιείται για τη δική σας πιστοποίηση και τυποποίηση;

-Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η φετινή συγκομιδή η οποία σε σχέση με πέρυσι ήταν κατά 10-15% μειωμένη. Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, οι αναλύσεις οι οποίες διεξήχθησαν από το εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου Καλαμάτας του Παν/μιου Πελοποννήσου κατέδειξαν ένα αγουρέλαιο με έντονο χρώμα και άρωμα ανωτέρας ποιότητας.

Προσωπικά θα σας πω ότι η καλλιέργεια της ελιάς αν λάβουμε υπ΄όψιν την κλιματική αλλαγή και το αβιοτικό στρες των δένδρων αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Με τις ανάλογες καλλιεργητικές πρακτικές έχουμε σχεδόν ρυθμίσει την παραγωγικότητα των δένδρων μας για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας.

Για να ενισχύσουμε λοιπόν τα παραπάνω οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ακολουθούμε ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο καλλιέργειας, το οποίο βασίζεται στην εισροή κατάλληλων μικροοργανισμών στους ελαιώνες μας, όπου σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προβιοτικά σκευάσματα, βοηθούν πολύ σημαντικά στην ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος, όπως γεύση, άρωμα, χρώμα κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την διαδικασία παραγωγής και εισροών, συνεργαζόμαστε με προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού, και κυρίως των Ηνωμένων πολιτειών αλλά και της Ισπανίας, οι οποίες αποτελούν αιχμή στην έρευνα και παραγωγή τέτοιων ειδικών προϊόντων ,με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την οικολογική προσέγγιση με φιλικό τρόπο στο περιβάλλον.

Τόσο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό μας Ranis όσο και το Castello del Barone είναι ελαιόλαδα πρώιμης συγκομιδής και πλούσια σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Στις μετρήσεις των δειγμάτων μας από το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, του φαρμακευτικού τμήματος, βρέθηκε ότι τα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης, είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων, που συμπεριλήφθησαν στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Παν/μιο Davis των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις, τα προϊόντα μας ανήκουν στην κατηγορία ελαιολάδων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, βάσει του κανονισμού 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φέρουν ισχυρισμό υγείας παρουσιάζοντας νευροπροστατευτικές, εγκεφαλοπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Πως σχολιάζετε τη μείωση της παραγωγής, σε σχέση καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την φετινή περίοδο;

-Κοιτάξτε, η άνοδος της τιμής οφείλεται σίγουρα στην έλλειψη αποθεμάτων και στο γεγονός ότι η ξηρασία που μαστίζει τα αντίστοιχα ελαιοπαραγωγικά κέντρα ηδη εχει αποφέρει τεράστια μείωση στην ερχόμενη παραγωγή.

Άρα η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα της περσινής χρονιάς στην Ευρώπη εκτόξευσαν τις τιμές.

Επειδή όμως η αγορά έχει την τάση να αυτορυθμίζεται οι προβλέψεις λένε ότι οι τιμές ίσως να αρχίσουν να μειώνονται από τέλος του 2024 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) εάν οι συγκομιδές του επόμενου έτους είναι ευοίωνες.

Δυστυχώς το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο για όλους διότι λόγω της επικείμενης χαμηλής παραγωγής δεν δύναται να προμηθευτεί επαρκώς η αγορά τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη ας λάβουμε υπ΄ οψιν και το γεγονός ότι στην λιανική αγορά οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τείνουν να διπλασιαστούν και η κατανάλωση όπως φαίνεται μάλλον θα μειωθεί το προσεχές διάστημα ή θα αντικατασταθεί με προϊόντα άλλης οικονομικότερης κατηγορίας όπως για παράδειγμα τα έλαια σπόρων.

Πως αντιμετωπίζετε το ζήτημα των εξαγωγών;

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση μας έχει μια σταθερή συνεργασία με το κρατίδιο του Κατάρ.

Πρόσφατα και σε συνεργασία με την ΠΔΕ ήρθαμε σε επαφή με αντιπροσωπείες πόλεων από την χώρα της Κίνας όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία.

Πιθανώς είναι κάτι που θα ωριμάσει όπως φαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά τις retail πωλήσεις έχουμε ήδη εδώ και 2 χρόνια δημιουργήσει το δικό μας e- shop το οποίο εξυπηρετεί τόσο την εγχώρια αγορά όσο και την ευρωπαϊκή.

Για την τελευταία μάλιστα έχουμε συνάψει συνεργασία με τα marketplaces την Amazon ΕU και παράλληλα με τα αντίστοιχα για την Αμερική –Μεξικό και τον Καναδά,τα τελευταία μάλιστα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Κατοχύρωση της «Κουτσουρελιάς» ως ΠΓΕ

Γνωρίζουμε ότι έχει προκύψει μια στρατηγική πλέον συνεργασία με το εξαιρετικής φήμης ελαιοτριβείο της Οικογένειας Σπηλιωτόπουλου…

-Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας μεταξύ της εξαγωγικής εταιρείας ‘Eleology’ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής καθώς και του τοπικού ελαιοτριβείου Χαλανδρίτσας Οικογένεια Σπηλιωτόπουλου, προκειμένου να υλοποιήσουν από κοινού ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα έργο με την ονομασία «Elaio Support Tech». Μέσα από αυτό το 3ετές πρόγραμμα θα αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών σε κάθε επίπεδο ώστε να αναδειχτεί παγκόσμια η ποιότητα της εξαιρετικής αυτής Πατρινής ποικιλίας (Κουτσουρελιάς) καθώς και τελικά να υλοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό κατάλογο η λεγόμενη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ) για αυτό το μοναδικό προϊόν της Αχαΐας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement