Connect with us

Ελλάδα

Το Γάλα θα γίνει όπως το Ελαιόλαδο…πανάκριβο και απλησίαστο!

Published

on

Όπως έγινε με το Ελαιόλαδο βλέπουμε να γίνεται και με το γάλα στη χώρα μας, επηρεάζοντας μια σειρά προϊόντων, όπως πολλά είδη τυριών και άλλα προϊόντα που έχουν το ίδιο ως βάση, όπως γλυκά κα.

Οι τιμές του γάλακτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αφού με βάση στοιχεία βλέπουμε ότι, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2023 η μέση τιμή ( πάντα προ ΦΠΑ) ανά λίτρο έχει αυξηθεί από 1,04 ευρώ το λίτρο στα 1,25 ευρώ το λίτρο, και μιλάμε για αύξηση +20%, η οποία είναι δυσβάστακτη για τα ελληνικά νοικοκυριά, ειδικά για αυτά που έχουν μικρά παιδιά.

Η εξέλιξη της τιμής ειδικά του αγελαδινού γάλακτος από την φάρμα μέχρι τον καταναλωτή έχει αυξητική τάση και το κόστος μετακυλίεται στον πολίτη, που έχει ανάγκη να αγοράσει γάλα για την οικογένεια του.

Από έρευνα βρίσκουμε ότι όλα τα στάδια στην αλυσίδα του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο, στη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο, έχουν αυξηθεί οι τιμές.

Οι ζωοτροφές έχουν πάρει και αυτές την ανηφόρα, ενώ οι φόροι του κράτους και το κόστος ανεβάζουν την τιμή σε σημείο πολύ υψηλό επιβαρύνοντας τους πολίτες.

Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο ζήτημα που αφορά στην μείωση του ανθρώπινου και ζωικού κεφαλαίου.

Τι γίνεται με το γάλα στην χώρα μας τελικά;

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, και τοπικό ΜΜΕ στην Κρήτη, αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πιθανόν νέες ανατιμήσεις στο γάλα λόγω του κόστους παραγωγής.

Λόγω των μειώσεων στις επιδοτήσεις από τον Οκτώβριο του 2023, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα που μεταφράζεται στις αυξημένες τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης ενώ πέρυσι το γάλα πωλούνταν από 1,35 έως 1,40 ευρώ το κιλό, φέτος, η τιμή κατρακύλησε … στα 1,07 ευρώ!Τέσσερα ευρώ το λίτρο πωλείται στα σούπερ μάρκετ το γίδινο γάλα.

Το φαινόμενο παρατηρείται μόνο στην Κρήτη, ενώ ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για παιχνίδια μεγάλων βιομηχανιών σε βάρος των κτηνοτρόφων του νησιού, που όμως δεν θα περάσουν. “Η κατάσταση είναι δραματική, οι κτηνοτρόφοι είναι ήρωες που συνεχίζουν να εκτρέφουν ζώα και να κάνουν αυτό το επάγγελμα”.
“Είμαστε σε επαφές με μεγάλη βιομηχανία της Αθήνας προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλή τιμή στο γάλα μας. Καλώ τους κτηνοτρόφους να μην πουλήσουν 1,07 ευρώ, να κρατήσουν το γάλα και να περιμένουν εξελίξεις”, τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.

Το πρόβλημα των προϊόντων όπως το γάλα ( αγελαδινό ή αιγοπρόβειο) επηρεάζει δεκάδες άλλα προϊόντα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την οικογένεια του κάθε πολίτη.

Αν δεν σταματήσει αυτή η τρέλα με τις εταιρείες να ζητούν κάθε λίγο ανατιμήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και για τις ίδιες και όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες.

Οι πολυεθνικές κάνουν πάρτι στις πλάτες των Καταναλωτών

Τα περιθώρια κέρδους των είκοσι μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αυξήθηκαν με ιλιγγιώδη ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια, κατήγγειλαν τέσσερις ευρωπαϊκές συλλογικότητες με την ευκαιρία του φόρουμ του Νταβός, καλώντας να τερματιστούν καταστάσεις όπου έχουν δημιουργηθεί μονοπώλια.

Μεταξύ του 2018 και του 2022, υπολογίζουν πως οι είκοσι εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στα χρηματιστήρια είχαν μέσο περιθώριο -διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και του κόστους παραγωγής ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας, κατά τον ορισμό τους- 50%, ειδικά η Apple, η Microsoft, η Saudi ARAMCO και η LVMH.
Πρόκειται για περιθώριο κέρδους διπλάσιο από αυτό των μισών εταιρειών που αναλύθηκαν, ευρέος δείγματος εισηγμένων, σύμφωνα με έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement