Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στην αφετηρία με ίδιους μονομάχους-Λήγει απόψε η προθεσμία για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο και τη διοίκηση στο Περιφερειακό Παράρτημα της Πάτρας

Published

on

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Περιφερειακό Παράτημα της Πάτρας αλλά και την κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από  σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου καθώς λήγει η προθεσμία της κατάθεσης των ψηφοδελτίων των παρατάξεων τόσο για το νέο Δ.Σ. και τα όργανα του Παραρτήματος όσο και πανελλαδικά, τις εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΟΕΕ, που πραγματοποιούνται στις 24 του μηνός.

Όπως φαίνεται, σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού που στις προηγούμενες που έγιναν το 2019. Θα έχουμε δηλαδή να αναμετρώνται στην κάλπη για το Παράρτημα της Πάτρας οι ίδιες παρατάξεις και πιθανότατα τα ίδια πρόσωπα που είχαν αντιπαρατεθεί για την προεδρία και τις λοιπές θέσεις του προεδρείου, πριν από 4 χρόνια.
Πρωταγωνιστής η ΝΔ

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου του 2019 για το 10Ο Περιφερειακό Παράρτημα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, πρώτη δύναμη ήταν η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗΚΙΟ-Σ) με 42,5% η οποία έλαβε 3 έδρες και ακολούθησε η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔ.Σ.Ο) ΜΕ 38,8% και 3 έδρες και η παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (Π.Ο.Ε) με 9,6% και 1 έδρα. Δεν έλαβαν έδρα η Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (Δ.Π.Κ-Ο).
Εξελέγησαν, κατά παράταξη και σειρά ψήφων, οι Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Κώστας Λοτσάρης και Σπύρος Πετούσης (ΔΗ.ΚΙ.Ο-Σ), Νίκος Μοίραλης, Γιώργος Παππάς και Εύη Βεργοπούλου (Π.Δ.Σ.Ο) και Στέλιος Τζιβγινίδης (Π.Ο.Ε).
Κατά τις διεργασίες στο Δ.Σ., μετά από συνεργασία των παρατάξεων της Π.Δ.Σ.Ο (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και Π.Ο.Ε (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) εξελέγη πρόεδρος για μια 3ετία η οποία παρατάθηκε εκτάκτως για ένα χρόνο, ο Γιώργος Παππάς από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιος από τη ΝΔ ήταν ο πρώτος σε ψήφους από την παράταξη της ΔΗ.ΚΙ.Ο-Σ Ηλίας Θεοδωρόπουλος.

Τα πανελλαδικά στοιχεία

Πανελλαδικά στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2019 έλαβαν η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΝΔ) 38,234%, Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) 23,836%, οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) 16,280%, η Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων Επαγγελματιών 8,724%, η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων 5,518%, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΚΚΕ) 5,052 %, η Αιγαίο Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι, Λογιστές – Φοροτεχνικοί ποσοστό 1,780% και Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων 0,577%.

Στόχος, εκ νέου, η πρωτιά
Ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της η Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων και σε αυτές τι εκλογές κατέρχεται ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, πλειοψηφών σύμβουλος για το τοπικό παράρτημα στις εκλογές της 15-12-2019. Η ΔΗ.ΚΙ.Ο-Σ με την οποία έχει εκλεγεί και ο πρόεδρος του πανελληνίου οργάνου ΟΕΕ Κώστας Κόλλιας, ασπάζεται τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού και είναι μια ανεξάρτητη παράταξη η οποία, προέρχεται μεν από τη ΝΔ αλλά διατηρεί την αυτονομία δράσης της. Η διακήρυξη της παράταξης είναι σε ταύτιση με τις προγραμματικές κυβερνητικές θέσεις για την οικονομία προσαρμοσμένες στη δίκαια μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, με σεβασμό στις κατοχυρωμένες αξίες της ΕΕ και άξονα την προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, με τους φυσικούς πόρους. Στόχος είναι η πρωτιά τόσο στο τοπικό τμήμα του Οικ. Επιμελητηρίου όσο και στο πανελλαδικό όργανο, με απόλυτη πλειοψηφία ώστε να διασφαλίσει και την προεδρία.
Η παράταξη αν και συντάσσεται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής η οποία και αποτελεί πανελλαδικό… σπορ, ζητά να θεσπιστούν ελαφρύνσεις και κίνητρα για τους συνεπείς ελευθέρους επαγγελματίες, ένα νέο καθεστώς στο οποίο «επενδύει» μαζί με την πίεση που ασκεί για την επίσπευση των ενεργειών ψηφιοποίησης των συναλλαγών και πολλαπλασιασμού των στοχευμένων ελέγχων και διασταυρώσεων ώστε να πέσουν στην «παγίδα» της ΑΑΔΕ και «μεγάλα ψάρια».


Συσπείρωση – συμμετοχικότητα
Ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο Γιώργο Παππά – ο οποίος και εκ νέου υποψήφιος με την Π.Δ.Σ.Ο, είναι διττός, πρώτα απ όλα να είναι χρήσιμο για την Πολιτεία και επίσης να κινείται αποτελεσματικά για τα μέλη του, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτές τις εκλογές διακύβευμα για την παράταξη, παραμένει σταθερά η συνεργασία μέσα από ευρύτερες συσπειρώσεις, πάνω στις βασικές αξιακές αρχές, οι Οικονομολόγοι στην υπηρεσία της κοινωνίας, ασκώντας πίεση για την υιοθέτηση πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, ουσιαστική αποκέντρωση και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
«Κατά τις δύο προηγηθείσες θητείες στην διοίκηση του Περιφ. Παραρτήματος του ΟΕΕ αποδείξαμε -ως Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ)- ότι έχουμε τη δυνατότητα να συσπειρώνουμε γύρω μας ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις και πάνω σε αυτό το θεμέλιο της συλλογικής συσπείρωσης και συμμετοχικότητα, θα συνεχίσουμε την πορεία μας» επισημαίνει.
Σχετικά με το φορολογικό και την φοροδιαφυγή ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι «η εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος στον υπολογισμό του φόρου δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο καλώντας κάθε επαγγελματία να μπαίνει στη διαδικασία να δικαιολογήσει να διεκδικεί ικανό εισόδημα για να επιβιώσει, σε μια περίοδο πληθωρισμού και ακρίβειας, με περιορισμένους τζίρους και πωλήσεις». Η παράταξη είναι υπέρ της ψηφιακής μετάβασης και ελέγχου της φοροδιαφυγής με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και εκτεταμένων διασταυρώσεων.

Στο μέτωπο της φορολογίας
Φορολογικό και ασφαλιστικό είναι τα κύρια σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση στην οποία αναμένεται να εστιάσουν οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας κατά την προεκλογική περίοδο, έως και τις κάλπες της Κυριακής 24 Νοεμβρίου. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου και μέλος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας Στέλιος Τζιβγινίδης.
Η παράταξη άσκησε εξ αρχής κριτική στη ΝΔ το 2019, συνδυάζοντας την υπερφόρτωση του λογιστικού επαγγέλματος από υποχρεώσεις που προέκυψαν κατά την περίοδο του Covid-19, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία, τα οποία βέβαια εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μέσα από την Επενδυτική Βαθμίδα, ήταν το επόμενο πεδίο αναμέτρησης με την παράταξης με τη ΔΗ.ΚΙ.Ο-Σ την οποία και αντιμετωπίζει ως «συνέχεια» της ΝΔ.
Αυτή την περίοδο οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας εστιάζουν στις αντιδράσεις που προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και επαναφορά του μέτρου της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Σύμφωνα με τον κ.Τζιβγινίδη, το νομοσχέδιο αποτελεί παραδοχή ανικανότητας της κυβέρνησης, εκμηδενίζει την όποια προσπάθεια καλλιέργειας αισθήματος φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement