Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα δίκη για την χωματερή-Ανοικτό το μέτωπο με τους κατοίκους στην Τέμενη με τη Μονάδα Βιοαποβλήτων στην τελική ευθεία

Published

on

Αύριο Τετάρτη 8/11/2023 εκδικάζεται στο τριμελές πλημμελειοδικείο Αιγίου, μετά από τρεις αναβολές, η υπόθεση της παράνομης τοποθέτησης των σκουπιδιών της Αιγιαλείας στην χωματερή «Τζουρά» στην Τέμενη από τον Δήμο Αιγιαλείας, κατά την περίοδο 2019-2020, με αποτέλεσμα την μόλυνση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.

Εκκρεμεί επίσης και η εκδίκαση της προσφυγής του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης στο ΣτΕ με την οποία ζητείται να μην κατασκευασθεί η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην πρώην χωματερή «Τζουρά» και η δεύτερη προσφυγή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου με την οποία ζητείται το κλείσιμο και ο καθαρισμός της χωματερής «πρώην Ορφανίδη» στην Τέμενη.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπλαση και αναβάθμιση μεγάλου μέρους του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί ο ΣΜΑ Τέμενης (σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών). Ο δήμος αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ήδη γνωμοδοτήσει περί της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποκατάστασης ενώ στο χώρο υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
Από την πλευρά του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος έχει καταγγέλλει κενά στην αποκατάσταση του πρώην ΧΥΤΑ «Τζουρά», καταγγέλλοντας το δήμο ότι δεν έχει τσιμεντοστρώσει την επιφάνεια του ΣΜΑ, ότι ο ΣΜΑ δεν λειτουργεί με σαφή οριοθέτηση και δεν χρησιμοποιεί πρέσα για συμπίεση των απορριμμάτων.
Έχει επίσης καταγγείλει διάσπαρτα απορρίμματα στο χώρο που εξακολουθούν να ρυπαίνουν και διάσπαρτα κοντέϊνερ γεμάτα με απορρίμματα κι εκτός του τσιμεντοστρωμένου χώρου. Ο Σύλλογος ζητά και μελέτης αποκατάστασης και εξυγίανσης του ΣΜΑ όπου είναι ενταφιασμένοι 10.000 και πλέον τόνοι απορριμμάτων, από δεκαετίας.
Απορριπτικές, σε σχέση με τις καταγγελίες, είναι οι εκθέσεις της Περιφέρειας και του ΥΠΕΚΑ. Μετά την αποκατάσταση, ο δήμος έχει ανακοινώσει ότι προχωρά κανονικά η κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στην Τεμενη. Το έργο παρά τις ενστάσεις, βρίσκεται ήδη σε φάση δημοπράτησης, καθώς εγκρίθηκαν τα σχέδια από την αρμόδια Διαχειριστική (ΕΥΔ) Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί κυρίαρχο στόχο, με το επιτελείο του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου να κινείται αποφασιστικά μέσα στην 4ετία ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και την ένταξη σε χρηματοδότηση και θετική γνώμη του ΥΠΑΝ για τα τεύχη δημοπράτησης.
Το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων) Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων», έχει συνολικό προϋπολογισμό 9,4 εκατ. ευρώ που αφορά κόστος κατασκευής, προμήθεια εξοπλισμού, προμήθεια συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων και ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η κατασκευή του χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω ΕΣΠΑ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement