Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: 38 αυτοκτονίες και 56 απόπειρες-Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για την περιφέρειά μας κατά το 2022

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Η βουτιά θανάτου μιας 23χρονης φοιτήτριας το Σάββατο στην Πάτρα, και λίγες ώρες μετά, μια άλλη νεαρή κοπέλα να φθάνει στα όρια της απελπισίας και να γλιτώνει στο παρά ένα, είναι δύο περιστατικά που προκάλεσαν σοκ, θλίψη και παγωμάρα στην τοπική κοινωνία.

Έναν μήνα πριν, ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος σε δέντρο στην περιοχή της Αιγιαλείας. Τον περασμένο Ιούνιο, δύο άνδρες, ένας στην Πάτρα και ένας στην Αιγιάλεια, μέσα σε λίγες ώρες διαφορά, έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Τον Μάρτιο του 2023 ένας ηλικιωμένος στον Δήμο Ερυμάνθου βρέθηκε απαγχονισμένος αφήνοντας ένα σημείωμα που έλεγε «Φεύγω για την αρρώστια μου»…
Είναι ορισμένες από τις τραγικές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το έτος που διανύουμε, αποτυπώνοντας την θλιβερή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της, το 2022 σε όλη τη χώρα, καταγράφηκαν 950 απόπειρες αυτοκτονίας και 505 αυτοκτονίες εκ των οποίων οι 435 αφορούσαν άνδρες και οι 70 γυναίκες.
Στην Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το 2022, καταγράφηκαν 56 απόπειρες αυτοκτονίας και 38 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 34 αφορούσαν άνδρες και 4 γυναίκες.
Από τις 38 υποθέσεις αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στην περιφέρειά μας οι 29 αφορούσαν άτομα ηλικίας από 41 ετών και άνω, τρεις αφορούσαν άτομα που άνηκαν στην ηλικιακή κατηγορία από 31- 40 ετών, δύο στην ηλικιακή κατηγορία από 23 – 30 ετών και δύο αφορούσαν νεαρά άτομα ηλικίας έως 22 ετών.
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Όσον αφορά στις αιτίες που ώθησαν τους συνανθρώπους μας στο απονενοημένο διάβημα τα στοιχεία της Αστυνομίας προβληματίζουν. Στις 27 από τις 38 περιπτώσεις προκύπτει ότι η αιτία που τους οδήγησε στην αυτοχειρία ήταν άγνωστη. Στις 7 περιπτώσεις ο λόγος ήταν η ασθένεια, σε μια περίπτωση για λόγους αισθηματικούς, δύο για λόγους οικογενειακούς και μία για οικονομικούς!
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
-Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας το 2022 καταγράφηκαν 22 απόπειρες αυτοκτονίας και 15 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 13 αφορούσαν άνδρες και δύο γυναίκες.
-Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας καταγράφηκαν 19 απόπειρες αυτοκτονίας και 5 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν άνδρες και μία γυναίκα.
-Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλία καταγράφηκαν 6 απόπειρες αυτοκτονίας και 4 αυτοκτονίες με θύματα άνδρες.
-Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας καταγράφηκαν 6 απόπειρες αυτοκτονίες και 14 αυτοκτονίες, εκ των οποίων 13 άνδρες και μία γυναίκα.

Κλίμακα: Αύξηση κατά 25% σε μια διετία
Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωστοποίησε πρόσφατα πως από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες την ημέρα!
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με αφορμή τη 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σοκάρουν και θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες, καθώς:
• Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022
• Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2021-2022 και 2023 παρουσιάζει μια σταθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονίων-περισσότερα από 1500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει αυτό το χρονικό διάστημα.
• Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία
• Τουλάχιστον 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται
• Oι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών
• 91 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετίας μέσα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας
• 67 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε φυλακές και κρατητήρια από το 2015
• Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσει 76 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 49 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι
• Την ίδια περίοδο 52 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός
Το βασικό μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη της Κλίμακας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες από την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Υπογραμμίζουν επίσης την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές που είναι σε κίνδυνο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement