Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλήση στην Πολιτική Προστασία-Επιστολή Μπονάνου για μέτωπο των κατολισθήσεων σε Βουραϊκό και Διακοπτό

Published

on

Επείγουσα επιστολή για την έλευση κλιμακίου εμπειρογνωμόνων με σκοπό την αξιολόγηση των κατολισθήσεων στην περιοχή του Διακοπτού και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές -το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο αλλά και η γραμμή του Οδοντωτό- απέστειλε την περασμένη Δευτέρα 6 του μηνός προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας κατέθεσε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε, πρώην Ι.Γ.Μ.Ε) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση «καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας».
«Στην Π.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών, στο 80 χλμ. στα Διόδια Ελαιώνα του Δήμου Αιγιαλείας και στο 1,2 χλμ. της επαρχιακή οδού Δερβενίου – Μαμουσιάς, σε διάφορά σημεία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στον Βουραϊκό ποταμό, εξελίσσονται κατολισθητικά φαινόμενα μεγάλης έκτασης κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων» αναφέρεται στην επιστολή.
«Η συσσώρευση αδρανών υλικών και οι έντονες λασποροές στην περιοχή υπερχειλίζουν και την Ολυμπία οδό» επισημαίνει ο κ. Μπονάνος ο οποίος προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς «το φαινόμενο έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση και ενέχει επικινδυνότητα για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες πολιτικών και διερχόμενα οχήματα και για τα ίδια τα έργα.
Παράλληλα ο κ. Μπονάνος «εκπέμπει» σήμα κινδύνου και «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23.7.2023».
Στα πλαίσια της παρέμβασης αυτής, κρίνεται σκόπιμο, από την Π.Δ.Ε. η αποστολή Ομάδας Παρέμβασης του ΕΑΓΜΕ για τεχνική-γεωλογική αναγνώριση, καταγραφή των φαινομένων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές (δρόμοι και Οδοντωτός).
Η «ΠΛΗΓΗ» ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ
Ο κ. Μπονάνος, αμέσως μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει και η γραμμή του Οδοντωτού από τις 18 – 22 Οκτωβρίου, κάλεσε εμπειρογνώμονες της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου για επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου Εμπειρογνώμονες παρουσία της Πολιτικής Προστασίας των δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτη Φλωράτου.
Λίγες μέρες μετά η Περιφέρεια έλαβε την έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου γίνεται αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία στη γραμμή του τρένου, από τα 1.700 μ., έως και το 4ο χλμ., με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.
«Τα απογυμνωμένα μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου πρανή, ανάντη της γραμμής και τα μικρά υδατορεύματα -οι λεγόμενες ‘μισγάγγειες χαραδρώσεις’- που τα διαμορφώνουν επλήγησαν με σφοδρότητα από την ισχυρή βροχόπτωση με αποτέλεσμα χώμα με άμμο και ογκόλιθοι που ήσαν σε μια κατάσταση οριακής ισορροπίας, να παρασυρθούν από την ροή του χειμάρρου με ταχύτητα, προς τα κατάντη και να καταλήξουν στην κοίτη του Βουραϊκού. Τέτοιου είδους ροές είναι συχνές σε περιοχές που τα πρανή είναι εντελώς γυμνά από φυτοκάλυψη. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχουμε μπει πλέον σε μια περίοδο που θα κυριαρχούν τα μικρής διάρκειας αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο ότι τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που το καθεστώς οριακής τους ισορροπίας θα μεταβάλλεται λόγω των βροχοπτώσεων» αναφέρεται στην περιγραφή.
Το τρένο έκλεισε εκ νέου μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που είχαμε την Πέμπτη που μας πέρασε 2 Νοεμβρίου ημέρα κατά την οποία το «μέτωπο» επεκτάθηκε ανατολικά, στις περιοχές Ζαχλωρίτικα, Ελαιώνα, Ροδιά, προς τους οικισμούς Δερβενάκι και Μαμουσιά.
Ο ΔΗΜΟΣ
Η Περιφέρεια θεωρεί απαραίτητη την εμπλοκή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και ειδικότερα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, ο οποίος και έχει ενημερωθεί σχετικά, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια να ξεκινήσουν μια σειρά από επείγουσες παρεμβάσεις τις οποίες ζητά και ο Δήμος Αιγιαλείας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας Βασίλης Χριστόπουλος «είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα ευρύ σχέδιο αποκατάστασης με άμεση χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement