Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προς εκποίηση ακίνητα «φιλέτα»-Πάνω από 240 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί σε Πάτρα και Αίγιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου

Τιμές εκκίνησης πάνω από την εμπορική αξία και τις οφειλές ιδιοκτήτων, από τα fund 

Published

on

Εκατοντάδες  ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε Πατρα και Αίγιο μέσα στο επόμενο  έως τις αρχές του 2024 ενώ η σχετική λίστα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με νέους πλειστηριασμούς, με επισπεύδοντες τους servicers που εκπροσωπούν ξένα fund τα οποία έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια» τραπεζών στη χώρα μας.

Στην Πάτρα στον πλειστηριασμό μέχρι τα τέλη του έτους βγαίνουν πάνω από 190 ακίνητα, παλαιά βιομηχανοστάσια και βιοτεχνίες αλλά και γνωστά ακίνητα που στεγάζουν επαγγελματικούς χώρους για τα οποία αναμένεται μάλιστα αυξημένη ζήτηση.

Τα ποσά των οφειλών είναι σαφώς μικρότερα από την αξία του ακινήτου αλλά και την τιμή 1ης προσφοράς προς εκποίηση!

Πάνω από 50 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί έως και τα τέλη Δεκεμβρίου στην Αιγιάλεια όπου περιλαμβάνονται 21 διαμερίσματα, 10 επαγγελματικοί χώροι, γραφεία και καταστήματα, 12 αδόμητα οικόπεδα, εξοχικές κατοικίες με οικόπεδο και κατοικίες που έχουν κτιστεί επί αγροτεμαχίων.

Οι πλειστηριασμοί στην περιοχή της Αιγιάλειας βγαίνουν αντί συνολικού ποσού 5,84 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας κάθε ενός από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, συν το ποσό που εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον από κάθε ακίνητο τα fund!

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Γνωστή κλινική- θεραπευτήριο στην Πάτρα και πλειστηριάζεται στις 20 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης 5.934.000,00 ευρώ. Ακίνητο που βρίσκεται στην Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος και φιλοξενεί κατάστημα  αλυσίδας ρούχων μπαίνει στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 2.641.280,60 ευρώ.  Στην Ερμού, ένα ακίνητο στο οποίο στεγάζεται επίσης γνωστό πολυκατάστημα βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 13 Δεκεμβρίου για 1.579.027,00 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές εκκίνησης συναντάμε και σε βιοτεχνικούς- βιομηχανικούς χώρους με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μία βιομηχανία πλεκτικής και φανελοποιίας που στις 7 Δεκεμβρίου βγαίνει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1.388.938,85 ευρώ. Ένας επίσης βιομηχανικός- βιοτεχνικός χώρος βγαίνει στο σφυρί στις 29 Νοεμβρίου με τιμή 1ης προφοράς τις 927.000 ευρώ ενώ ένας άλλος πλειστηριάζεται στις 6 Δεκεμβρίου στην τιμή των 789.000 ευρώ.

Ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό στην Π.Ε.Ο Πατρών – Κορίνθου στην Αιγείρα (ισόγειο με κλιμακοστάσιο και δύο καταστήματα, 1ο όροφο με τρεις χώρους γραφείων, οροφοδιαμέρισμα) έχει αγοραία αξία 500 χιλ. ευρώ και βγαίνει στον πλειστηριασμό για οφειλή 570 χιλ. ευρώ, , με ποσό 1ης προσφοράς 700 χιλ. ευρώ.

Οικόπεδο 6,2 στρεμμ. με παλαιό ισόγειο κτίσμα και μια νέα ισόγεια οικοδομή με υπόγειο, στη Ροδιά Αιγιαλείας το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή 1η προσφοράς 410 χιλ. ευρώ, για τραπεζική οφειλή 150 χιλ. ευρώ.

Λύση ο εξωδικαστικός

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασαν τον Οκτώβριο του 2023 οι μηνιαίες ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ξεπερνώντας τις 1.200 σε όλη τη χώρα, ενώ πενταψήφιος είναι πλέον ο αριθμός του συνόλου των ρυθμίσεων που έχουν επιτευχθεί από την έναρξη λειτουργίας του. Συνολικά, μέσω του νέου εξωδικαστικού, Δυτική Ελλάδα έχουν ρυθμιστεί από το 2020 οφειλές 1,2 εκατ. ευρώ.

Η πίεση προς τους οφειλέτες είναι πλέον έντονη γι αυτό και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα μια νέα βελτιωμένη πρόταση με αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών η οποία προβλέπει, ότι όλες οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα γίνονται αποδεκτές υποχρεωτικά από, τους servicers. Σήμερα το 50% των προτάσεων ρύθμισης χρεών ευάλωτων οφειλετών απορρίπτονται από τους servicers. Παράλληλα ορίζεται 3%, σταθερό για 3 έτη, επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις τραπεζών και services. Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται έως 28%.

`

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement