Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στην… κόψη των βράχων-Διπλή διάσωση τραυματιών με εντυπωσιακές μεθόδους από την Ορειβατική Ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ χθες στα «Μαύρα Βουνά»

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Μετά από κατολίσθηση και πτώση βράχων στην θέση «Μαύρα Βουνά» στην περιοχή της Καλογριάς του δήμου δυτικής Αχαΐας, τραυματίστηκε αναρριχητής, ο οποίος βρισκόταν κρεμασμένος στα σκοινιά σε ύψος 30 περίπου μέτρων από το έδαφος.

Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού, διάσωσης και ανάσυρσης σε μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολα προσεγγίσιμη από το δυναμικό της 6ης ΕΜΑΚ της Πάτρας.
Είκοσι τρεις έμπειροι και άρτια εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της ορειβατικής ομάδας έρευνας και διάσωσης και της κυνοφυλικής ομάδας έρευνας ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την άσκηση με κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ» (Ο.Ο.Ε.Δ.-Κ.Ο.Ε.Δ.) 2023, που υλοποιήθηκε χθες το πρωί στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης και ετοιμότητας της ΕΜΑΚ, για την έρευνα, διάσωση και παροχή βοήθειας συνέπεια ορειβατικών συμβάντων.

Η άσκηση που διήρκησε μιάμιση ώρα περίπου διεξήχθη υπό πραγματικές συνθήκες και ο βαθμός δυσκολίας ήταν υψηλός ενώ οι εικόνες που καταγράφηκαν έκοβαν την ανάσα…
ΣΥΝΕΔΡΑΜΕ ΚΑΙ Ο «ΤΖΟΡΝΤΑΝ»
Η 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας ενημερώθηκε για τραυματισμό ατόμου μετά από κατολίσθηση και πτώση βράχου και μετέβη στην περιοχή με την ειδικά εκπαιδευμένη ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης. Κατάφερε να προσεγγίσει τον τραυματία, προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο.
Στην πορεία, διαπιστώθηκε πως χρειαζόταν βοήθεια και δεύτερο άτομο, με την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ΚΟΕΔ) και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο έρευνας και διάσωσης «Τζόρνταν» να αναλαμβάνουν δράση.
Ο διασωστικός σκύλος εντόπισε τον δεύτερο τραυματία, ο οποίος είχε χτυπήσει στα άκρα και στο κεφάλι μετά από πτώση και στη συνέχεια η δεύτερη ορειβατική ομάδα ανέλαβε δράση να προσεγγίσει και να μεταφέρει τον τραυματία από το δύσβατο σημείο.
Μετά από καταρρίχηση οι πυροσβέστες αφού προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία, τον ανέβασαν προς τα πάνω – σε ύψος 30 μέτρων- για να τον μεταφέρουν σε ασφαλέστερο σημείο με την μέθοδο της κεκλιμένης προκειμένου να παραληφθεί από το προσωπικό του ΕΚΑΒ, καθώς το φορείο ήταν αδύνατο να μεταφερθεί από άλλο σημείο διότι μετά από την πτώση βράχων έχει αποκλειστεί το μονοπάτι που θα μπορούσε να μεταφερθεί.
Εν συνεχεία, η πρώτη ομάδα με δύο αναρριχητές προσέγγισαν τον τραυματία τον πήραν πάνω τους και τον κατέβασαν σε ασφαλές σημείο όπου τοποθετήθηκε σε φορείο και μεταφέρθηκε στο ΕΚΑΒ.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Το εγχείρημα δύσκολο και άκρως απαιτητικό για τους πυροσβέστες, οι οποίοι κλήθηκαν να αποδείξουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, γνώσης και δυναμικής. Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης σε συμβάντα που μπορούν να προκύψουν ώστε να υπάρξει ετοιμότητα. Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο προϊστάμενος εκπαίδευσης της 6ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός Ιωάννης Κυριακόπουλος, ενώ συνέδραμε και το ΕΚΑΒ.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Την άσκηση παρακολούθησαν ο Συντονιστής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Αργύρης Φαλίδας, ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, ο διοικητής της ΒΙΠΕ κ. Μπαλτάς, ο διοικητής της 6ης ΕΜΟΔΕ Α. Λούρμπας.

Ν.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ:
«Μια άσκηση σε ρεαλιστικές συνθήκες»
«Η 6η ΕΜΑΚ στελεχώνεται από ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό και έχει κληθεί να διαχειριστεί πολλά ορειβατικά συμβάντα και οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στη διαρκή ετοιμότητά της. Η συγκεκριμένη άσκηση έγινε σε ρεαλιστικές συνθήκες καθώς έχουμε διαχειριστεί αντίστοιχα συμβάντα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες», δήλωσε στην «Γ» ο κ. Ρουμελιώτης.

Θ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ:
«Στόχος μας η ετοιμότητα για κάθε συμβάν»
Ο κ. Φιλιππόπουλος ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε πως «οι ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις μας έχουν σκοπό να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανταπεξέλθουμε σε κάθε συμβάν με απόλυτη ασφάλεια τόσο των διασωστών όσο και των διασωζόμενων για να είμαστε έτοιμοι σε κάποιο πραγματικό συμβάν. Τηρήσαμε πλήρως το πρωτόκολλο σε μια άσκηση με ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και όλα κύλησαν ομαλά αποδεικνύοντας το υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement