Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πνευματικός οδηγός και διδάσκαλος-Η Πάτρα πανηγυρίζει για την αγιοκατάταξη του Γερβάσιου Παρασκευόπουλου

Published

on

Μέρα χαράς και ευφροσύνης η χθεσινή για την πόλη των Πατρών με αφορμή την αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του π. Γερβάσιου Παρασκευόπουλου.

Χθες στον ναό του Αγίου Ανδρέου ο Μητροπολίτης και όλοι οι ιερείς έκαναν δοξολογία. Για πρώτη φορά εψάλη το απολυτίκιο του Αγίου Γερβασίου και προσκυνήθηκε η ιερά εικόνα του. Όλοι έψαλαν το πολυχρόνιο του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ χαρμόσυνα σήμαναν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες των Πατρών.


Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Πατρών έκανε λόγο για «ημέρα εόρτιος και ευφροσύνης ανάπλεως ξημέρωσε για την πόλη των Πατρών. Είδηση χαρμόσυνος και άγγελμα πανευφρόσυνο έφθασε από την Βασιλίδα των πόλεων και ως φεγγοβόλος αστραπή τον ουρανό διέσχισε και τα ώτα των Πατρέων κατηύφρανε η φωνή του Πατριάρχου του Γένους, του κλεινού Βαρθολομαίου, ότι ο ηγιασμένος πνευματικός πατήρ και διδάσκαλος των Πατρών, ο σημειοφόρος Γερβάσιος, κατετάγη επισήμως, εις τας δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καρδίες εσκίρτησαν, μάτια εδάκρυσαν, κώδωνες χαρμοσύνως ήχησαν, με το άκουσμα του πανευφροσύνου μηνύματος. Δοξολογίες ουρανομήκεις ανεπέμφθησαν, άνθρωποι μετά αγγέλων πνευματικώς πανηγυρίζουν. Ὁ Πρωτόκλητος, στον άγιο χορό των Πατρέων Αγίων, τον Γερβάσιον υποδέχεται. Οι της γενετείρας του Γερβασίου, Αρκαδίας παίδες, ως ἒλαφοι, ἐν χαρᾷ, σκιρτῶσι».
Ο Μητροπολίτης Πατρών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την απόφασή του να εντάξει τον Γέροντα Γερβάσιο στους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ο Άγιος Γερβάσιος των Πατρών γεννήθηκε στην ορεινή Αρκαδία, στο όμορφο χωριό Γρανίτσα, (Νυμφασία σήμερα), το έτος 1877. Μικρός έζησε την ορφάνια από μητέρα και την καταφρόνια από τους ανθρώπους. Παρηγοριά του ἡ Παναγία, στο Μοναστήρι της Κερνίτσας κοντά στο χωριό του.
Ο μικρός Γεώργιος Παρασκευόπουλος, έφτασε μετά από πολλές περιπέτειες, κακουχίες, δάκρυα και κόπους στην Πάτρα και κτύπησε την πόρτα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Ιεροθέου Μητροπούλου του Αρκάδος, ο οποίος έγινε πλέον ο προστάτης του. Στην κηδεία του Ιεροθέου, την οποία τέλεσε στην Πάτρα ο Άγιος Νεκτάριος, ο Γεώργιος γνωρίζεται με τον Άγιο Νεκτάριο, σπουδάζει ως διάκονος στην Ριζάρειο, προστατευόμενος υπό του Αγίου Νεκταρίου, τελειώνει την Θεολογική Σχολή και αναδεικνύεται ο σοφός και ιεροφάντωρ ιερεύς, ο οποίος έλαμψε, ως ιερεύς του Στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους, ως ιεροκήρυξ των Πατρών, ως Πρωτοσύγκελλος του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ως προστάτης των ορφανών και χηρών, ως τροφεύς των πενήτων, ως πατήρ και παράκλητος των κατατρεγμένων προσφύγων, ως ιδρυτής των Κατηχητικών Σχολείων, Κατασκηνώσεων, Σχολών δημιουργικής απασχολήσεως, άγρυπνος διδάσκαλος των νέων, ακούραστος πνευματικός και σημειοφόρος με την χάρη του Θεού, εν όσῳ, ακόμη ζούσε.
Εκοιμήθη ανήμερα των Αγίων Αποστόλων το 1964. Χιλιάδες, απορφανισμένου λαού τον έκλαυσε και τον προέπεμψε στην αιωνιότητα, βοώντες το «Άγιος». Αναπαύεται στον αγαπημένο του χώρο, στην Αγία Παρασκευή στις Κατασκηνώσεις των Συχαινών, που εκείνος ίδρυσε.
Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
Το 2014, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με την συμπλήρωση 50 ετών από την κοίμησή του έκανε την ανακομιδή των λειψάνων του, παρουσία και άλλων Μητροπολιτών και χιλιάδων Πατρέων, οι οποίοι έψαλαν ύμνους αναστασίμους και εν αγαλλιάσει ψυχής και καρδίας κραύγαζαν το: «Άγιος, Άγιος» ραίνοντες με άνθη και δάκρυα τα άγια λείψανά του.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στην συνέχεια, ο κ. Χρυσόστομος προέβη στις δέουσες ενέργειες για την αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου και μετά από την γνωμοδότηση της αρμοδίας επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων Συνοδικής Επιτροπής και την ομόφωνο απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο φάκελος απεστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να φθάσουμε στην εύσημον ημέρα, κατά την οποία θεία επινεύσει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εισηγήθη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και απεφασίσθη η επίσημη κατάταξη στους δέλτους των Αγίων της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αγίου Γερβασίου των Πατρών.
Ο ευαγής και ιερός κλήρος της αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών και ο ευσεβής, φιλόθεος και φιλάγιος λαός, τον Γερβάσιον τιμώντες, αγαλλομένη καρδίᾳ, τον μακαρίζουν ψάλλοντες:
«Χαίροις Ἀρκαδίας θεῖος βλαστός καί τῆς Ἐκκλησίας ἱερώτατος θησαυρός, χαίροις τῶν Πατρέων διδάσκαλος ὁ θεῖος, Γερβάσιε θεόφρον, σκέπε τά τέκνα σου».
Τόν Θεόν δέ καθικετεύοντες χεῖρας ἱκέτιδας ὑψώνουν, ὑπέρ τοῦ πρώτου τῆς Ὀρθοδοξίας καί τοῦ Γένους δεόμενοι:
«Κύριε, ταῖς τοῦ Ἁγίου Γερβασίου πρεσβείαις, ἐν ὑγιείᾳ ἀμφιστεφεῖ τόν Οἰκουμενικόν ἡμῶν Πατριάρχην Βαρθολομαῖον εἰς ἒτη μακρά διατήρησον καί πάντας ἡμᾶς ἐλέησον καί σῶσον».
Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἒνεκεν!
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Σε κλίμα μεγάλης χαράς και συγκίνησης στις 5 χθες το απόγευμα στις κατασκηνώσεις της Αγίας Παρασκευής Συχαινών τελέστηκε από τον Μητροπολίτη ο πρώτος εσπερινός για το Άγιο Γερβάσιο και έγινε προσκύνηση των ιερών του λειψάνων από κλήρο και λαό.
Η μνήμη του Αγίου Γερβασίου θα τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement