Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου-Με κατάθεση στεφάνων το πρωί και δύο πορείες το απόγευμα τιμάται σήμερα η επέτειος και στην Πάτρα

Published

on

Κορυφώνεται σήμερα με κατάθεση στεφάνων και δύο πορείες στην Πάτρα ο τριήμερος εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι οι εξής:
11.00: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων
Πολυτεχνείου και Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον
Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, Δημήτρη Κατσαρό, τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.
11.30: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).
13.30: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.
Στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και εκδηλώσεις σύμφωνα με το ωράριο
λειτουργίας τους.
Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο πορείες με διαφορετικές αφετηρίες. Η πρώτη θα γίνει με σημείο εκκίνησης το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας στις 5.30 το απόγευμα και η δεύτερη, από το Παράρτημα στις 6 μ.μ.
ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Εξ άλλου, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, τιμώντας την 50ή επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, θα συμμετάσχει στην πορεία, με συγκέντρωση στις 5:30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Νωρίτερα την ίδια μέρα και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους θα καταθέσει στεφάνια στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια. Επίσης, από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάτρας, ανακοινώνεται για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Γ. ΣΑΜΟΥΡΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Δημοτική Αρχή κάνει γνωστό, ότι θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί σε χώρο της Πάτρας, το όνομα του Γιώργου Σαμούρη, 22χρονου φοιτητή της Παντείου από την Πάτρα, που έχασε τη ζωή του, στην περιοχή του Πολυτεχνείου, στις 16 Νοέμβρη του ’73.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο στις 6.30 το απόγευμα στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών παλιοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών- μέλη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια από τη φοιτητική εξέγερση κατά της Χούντας, συναντιόμαστε και συζητάμε για το χθες και το σήμερα. Με θύμησες από τα γεγονότα της Πάτρας, καταθέτουμε μαρτυρίες και προβληματισμούς, συζητάμε με τη νέα γενιά για τις τωρινές προκλήσεις».

Τα μηνύματα των φορέων
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων εξέδωσαν μηνύματα.
-Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ιάσονας Φωτήλας αναφέρει «το Πολυτεχνείο ακόμα και σήμερα είναι ένα κομμάτι της δικής μας συλλογικής μνήμης. Είναι ένα μήνυμα της ομοψυχίας, του θάρρους και της ελπίδας για μία Ελλάδα πυλώνα της Δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι ενωμένοι και με πυξίδα το εθνικό συμφέρον μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»
-Η ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας τονίζει «τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία
ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Ας υποδεχτούμε, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση».
– Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας επισημαίνει «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο. Κολούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας».
-Η Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει «για εμάς η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι ακόμα μια απλή μέρα μνήμης. Είναι το εφαλτήριο νέων αγώνων σε κάθε κοινωνικό μετερίζι, με πρόταγμα την Δημοκρατία, τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες που αποτελούσαν και θα συνεχίζουν αποτελούν ζήτημα μόνιμου κοινωνικού αγώνα».
Επίσης, ανακοινώσεις εξέδωσαν η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας η οποία αναφέρει πως «η ΕΙΝΑ συνεχίζοντας τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Υγεία για Όλους, εν όψει της διήμερης πανελλαδικής μας απεργίας 29 και 30 Νοεμβρίου, συμμετέχει στο φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου», το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παράρτημα Αχαΐας, κ.α.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement