Connect with us

Υγεία

Η τροφή που έχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα – Είναι σημαντική για την ρύθμιση της πίεσης και προστατεύει από έμφραγμα

Published

on

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνετε περίπου 4.700 milligram καλίου καθημερινά, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων στις ΗΠΑ που ακολουθούν αυτή την συμβουλή είναι πολύ λιγότεροι.

Η πρόσληψη καλίου δεν πρέπει να αγνοείται. Αυτό το απαραίτητο μέταλλο είναι υψίστης σημασίας για την υγεία των κυττάρων, των νεύρων και των μυών μας. Βοηθά επίσης το σώμα να διατηρήσει έναν φυσιολογικό καρδιακό παλμό, να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και πολλά άλλα.

Η κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού σπασμού και έτσι να μας γλιτώσει από τον πόνο μιας τρομερής κράμπας στα πόδια, λέει η Healthy Solutions Medical Weight Loss and Spa.

Βέβαια οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε το κάλιο με τις μπανάνες, και δίκαια. Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμής μπανάνας, θα βρείτε 358 milligram καλίου.

Ωστόσο, αν δεν είστε μεγάλος λάτρης των φρούτων, έχουμε καλά νέα για εσάς. Υπάρχει μια θρεπτική πρωτεΐνη που μας προσφέρει ακόμη περισσότερο κάλιο σε μία μερίδα ίδιου μεγέθους με της μπανάνας.

Ο άγριος σολομός και η περιεκτικότητα σε κάλιο

Ο άγριος σολομός είναι η καλύτερη εναλλακτική πηγή καλίου. Με την κατανάλωση μιας μερίδας 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου άγριου σολομού Ατλαντικού, ο οργανισμός θα λάβει 628 milligram καλίου. Θυμηθείτε, στην ίδια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμής μπανάνας, θα βρείτε μόνο 358 milligram καλίου.

Μία μεσαίου μεγέθους ακατέργαστη μπανάνα περιέχει 422 milligram καλίου. Όπως καταλαβαίνετε ο σολομός εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή. Αν και οι μπανάνες είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πηγή καλίου, τώρα γνωρίζουμε ότι ο άγριος σολομός είναι εξίσου καλή πηγή.

Ο άγριος σολομός περιέχει μικρότερες ποσότητες καλίου

Βέβαια η ποσότητα καλίου μειώνεται όταν εξετάζουμε τον μαγειρεμένο σολομό Ατλαντικού ιχθυοτροφείου σε σχέση με τον άγριο σολομό.
Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού ιχθυοτροφείου, θα βρείτε 384 milligram καλίου. Αυτή είναι μια σημαντική μείωση από τα 628 milligram που συσκευάζονται στην ίδια μερίδα άγριου σολομού.

Σε σύγκριση με αυτή τη μικρού μεγέθους μπανάνα των 101 γραμμαρίων, η οποία περιέχει 362 milligram καλίου, ο σολομός ιχθυοτροφείου μετά βίας βγαίνει νικητής. Μόλις φτάσουμε σε μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους μπανάνες, όμως, τότε το φρούτο έρχεται πρώτο.

Είτε εκτρέφεται είτε αλιεύεται ο σολομός εξακολουθεί να είναι πλούσιος σε οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, όλο αυτό το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει η Healthline.

Σε μια μελέτη σε τρωκτικά, που δημοσιεύτηκε στο JCI Insight, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης καλίου και των καρδιακών παθήσεων. Βρήκαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν λιγότερο κάλιο εμφάνισαν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου στις αρτηρίες τους και αυξημένη ακαμψία της αορτής από τα ποντίκια που έτρωγαν κανονικές ποσότητες καλίου.

Αντίθετα, η κατανάλωση υψηλότερων από το μέσο όρο ποσοτήτων καλίου συνδέθηκε με μειωμένη αγγειακή ασβεστοποίηση και δυσκαμψία της αορτής, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement