Connect with us

Ελλάδα

«Η ακρίβεια τρομάζει περισσότερο από το κρύο»-Με «πλαφόν» στα 300 ευρώ η παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης

Published

on

Η αγορά πετρελαίου για το χειμώνα ζωήρεψε καθώς, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η έλευση της κακοκαιρίας και η πτώση της θερμοκρασίας αναθέρμανε το ενδιαφέρον. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και η ζήτηση στα πρατήρια και στην Πάτρα έγινε πιο ζωηρή.

Παρά την κίνηση όμως, σύμφωνα με τους πρατηριούχους της Πάτρας, η αγορά κινείται ακόμη χαμηλά… «Είμαστε στο 60% κάτω της ζήτησης περίπου σε σχέση πέρυσι. Ο κόσμος βάζει βέβαια πετρέλαιο στην πλειοψηφία του αλλά, σε επίπεδο ποσότητας στην παραγγελία, λιγότερο. Απλά υπολογίζει να καλύψει τις ανάγκες για τα μεγάλα κρύα. Εκτιμούσαμε ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει καθυστερήσει την τροφοδοσία αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Φαίνεται ότι η ακρίβεια τρομάζει τον κόσμο πιο πολύ από το κρύο γι αυτό και έχει τεθεί ένα όριο, σαν πλαφόν, στα 300 ευρώ στα έξοδα για θέρμανση…» βεβαιώνει ο Αλέξης Παπαγιαννόπουλος εκ μέρους των πρατηριούχων.

Παράπονα των πρατηριούχων

Από προχθές η κίνηση είναι πάλι υποτονική στα πρατήρια της περιοχή με αποτέλεσμα μεταξύ των πρατηριούχων να έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με μείωση της τιμής όπως έγινε πέρυσι με την επιδότηση στην αντλία

«Από τη δική μας πλευρά γίνεται προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε σταθερά επίπεδα, στο 1,3 ευρώ/λίτρο αλλά αυτό δεν φτάνει. Το πετρέλαιο φέτος είναι κατά 15% ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή περίοδο όταν είχαμε την επιδότηση στην αντλία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει στην καλοκαιρία, ο κόσμος δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί ακόμη καύσιμο για θέρμανση» υποστηρίζει ο κ. Παπαγιαννόπουλος.

Πραγματικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του ΥΠ.Α.Ν προχθές Κυριακή 26-11-2023 το πετρέλαιο θέρμανσης είχε τιμή από 1,250 ευρώ/λίτρο έως 1,420 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, την περασμένη Δευτέρα 20 του μηνός σε όλη τη χώρα ήταν σταθερή 1,344 ευρώ/λίτρο.

Στην Αχαΐα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο 2022-’23 κυμάνθηκε στο 1,2 ευρώ περίπου το λίτρο. Στην αντλία και για κοντινές αποστάσεις η τιμολόγηση έφτασε στο 1,1 ευρώ/λίτρο πέρυσι.

Ζητούν μέτρα

Με βάση την φετινή ανατίμηση 15%, η έξτρα επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή σε σχέση με το 2022, πλησιάσει τα 150 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου μήνα Σεπτεμβρίου είχαν γίνει εκτιμήσεις για τιμή κοντά στα 1,4-,15 ευρώ/λίτρο. Κάτι που θα σήμαινε έως και 200 ευρώ «καπέλο» για να φουλάρουν οι δεξαμενές, σε σχέση με την περίοδο 2022-΄23.

Κατά τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον 1ο μήνα διανομής, το πετρέλαιο είχε καταγράψει αύξηση 12,7% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής στα τέλη της περασμένης άνοιξης (2023).

Καταναλωτικές οργανώσεις όπως η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών ΕΕΚΕ υποστηρίζου ότι το ανατιμημένο πετρέλαιο θέρμανσης και η βενζίνη που παραμένει ακριβή, παράλληλα με την ακρίβεια, τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Είναι πρωτοτυπία σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι, πάνω στον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα (ΕΦΚ) έχει προστεθεί και ΦΠΑ. Είναι 70 λεπτά το λίτρο ο Ειδικός Φόρος και άλλα 16 λεπτά ο ΦΠΑ, στην ουσία τα 86 λεπτά/λίτρο βενζίνης πάνε στο δημόσιο ταμείο για να παρουσιάσει, όταν χρειάζεται, η κυβέρνηση το κοινωνικό της πρόσωπο με τα Market pass και τα Fuel pass…» σχολιάζει ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας

Ροή ειδήσεων

Advertisement