Connect with us

Ελλάδα

Σε περίπτερα και μίνι μάρκετ πωλούνται ελεύθερα ακόμη και σε ανήλικους στικ κάνναβης

Published

on

«Φίλε πάρε αυτό και πίστεψέ με θα την ακούσεις στερεοφωνικά»… Αυτό λέει συνωμοτικά ο περιπτεράς και προτείνει την αγορά στικ κάνναβης με HHC, ένα κανναβινοειδές που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία δυο χρόνια και πωλείται πλέον στα ειδικά καταστήματα με προϊόντα κάνναβης, όσο και στα περίπτερα.

Η συγκεκριμένη ουσία που πωλείται με τη μορφή στικ αλλά και ακατέργαστη, έχει παρόμοιες, πιο ήπιες, ιδιότητες με το THC (Τετραϋδροκανναβινόλη) που προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον εγκέφαλο.

kanavi-_2_
kanavi-_3_
kanavi-_1_

Πάντως, ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στον οποίο απευθύνθηκε το protothema.gr, επιμένει ότι το συγκεκριμένο προϊον, που κοστίζει 39,70 ευρώ, πωλείται με τη μορφή στικ και περιέχει 1ml ελαίου κάνναβης, έχει τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα με ένα αληθινό τσιγάρο κάνναβης που περιέχει την ουσία THC.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται πλέον ελεύθερα και στα περίπτερα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές κι αυτό διότι για τον έλεγχό τους απαιτείται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία χημικής επεξεργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν η περιεκτικότητά τους σε ενεργή ουσία είναι εντός των περιορισμών που θέτει ο νόμος. Δηλαδή, μπορεί η επιχείρηση που εμπορεύεται το συγκεκριμένο προϊον να αναγράφει στην ειδική συσκευασία ότι η περιεκτικότητά του σε THC να είναι εντός των επιτρεπτών ορίων και στην πραγματικότητα να το ξεπερνά ώστε να αυξηθεί η ζήτηση του προϊόντος.

Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι άτομα που κατέχουν συσκευασίες των συγκεκριμένων ουσιών και τις βγάζουν στο εμπόριο, τοποθετούν σε αυτές παράνομη ακατέργαστη κάνναβη.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι από τη στιγμή που αυτά τα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά ελεύθερα και μπορεί κανείς να τα βρει, είτε σε μίνι μάρκετ, είτε σε περίπτερα, πολύ εύκολα καταλήγουν και στα χέρια ανηλίκων αφού δεν είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Ακόμα πιο εύκολη είναι η αγορά τους μέσω των εφαρμογών efood και Wolt καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να επιβεβαιώσει ο χρήστης ότι είναι άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, επιτήδιοι παίρνουν μεγάλες ποσότητες των παραπάνω προϊόντων τα οποία περνάνε από μια ειδική διεργασία και τα μετατρέπουν σε «σοκολάτα» την οποία και «σπάνε» μέσα στο τσιγάρο τους όπως ακριβώς θα έκαναν και με έναν ανθό ακατέργαστης κάνναβης.

Στις 17 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών (EMCDDA) παρουσίασε μια πρώτη αναλυτική έκθεση για την ουσία HHC. Η έκθεση αναφέρει ότι βάσει ενός μικρού αριθμού εργαστηριακών μελετών, φαίνεται ότι η HHC έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδράσεις με την THC, την κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης. Επισημαίνεται, πάντως, ότι «οι φαρμακολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις της HHC στον άνθρωπο δεν έχουν μελετηθεί, αν και πρόσφατες ανεπίσημες αναφορές από καταναλωτές δείχνουν ότι οι επιδράσεις της μπορεί επίσης να είναι παρόμοιες με εκείνες της κάνναβης».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι συσκευασίες στα νόμιμα προϊόντα κάνναβης, κυκλοφορούν με την ένδειξη νόμιμη κυκλοφορία προϊόντος THC <0.2 % βάσει των διατάξεων του νόμου 4139/2013 (Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών).

Ροή ειδήσεων

Advertisement