Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου: Ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων

Published

on

Οι δύο ναοί του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, αποτελούν πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνηµα και παράλληλα πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου είναι ο µεγαλύτερος σε χωρητικότητα ναός της Ελλάδας και από τους µεγαλύτερους των Βαλκανίων.

Είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 43 µέτρων, µε χρυσό σταυρό ύψους 5 µέτρων, περιβάλλεται δε από 12 µικρότερους τρούλους -όσοι και οι απόστολοι του Χριστού. Είναι µεγαλοπρεπής και εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ χωράει περισσότερα από 8.000 άτοµα.

Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε τον Σεπτέµβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείµ, δέκα χρόνια µετά την Επανακοµιδή της Τιµίας Κάρας, η οποία δεσπόζει στην µία πλευρά του ναού. Στην άλλη κατέχει περίοπτη θέση τµήµα του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αποστόλου,το οποίο µεταφέρθηκε από τον Ναό Αγίου Βίκτωρος Μασσαλίας της Γαλλίας όπου ευρίσκετο πριν το 1250 µ.Χ. στην Πάτρα ύστερα από ενέργειες του αειµνήστου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήµου το 1979.

Ο παλαιός Ιερός Ναός ανοικοδοµήθηκε µετά την απελευθέρωση (1836–1845) στον τόπο του µαρτυρίου του Αγίου Ανδρέου και είναι πλούσιος σε εσωτερικό διάκοσµο και θαυµάσια εικονογραφηµένος.

Κτίστηκε στη θέση όπου µαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Στο σηµείο αυτό, υπήρχε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια προς τιµή του Αγίου Ανδρέα. Ο Ναός εσωτερικά είναι περίφηµη τρίκλιτη βασιλική, έργο του αρχιτέκτονα ΛυσάνδρουΚαυτατζόγλου.

Είναι αγιογραφηµένος µε περίτεχνες και σπάνιες αγιογραφίες της Επτανησιακής Σχολής, οι περισσότερες είναι έργο του µεγάλου Κωνσταντινουπολίτη αγιογράφου και συγγραφέα ∆. Βυζάντιου. Το τέµπλο είναι έργο του 1885.

ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ∆ΑΚΤΥΛΟΥ ΤΟΥ

Μέχρι το 1964 οπότε και επεστράφη η Αγία Κάρα,το µοναδικό τµήµα του αγίου λειψάνου του ΑποστόλουΑνδρέα ήταν ένα µικρό τεµάχιο δακτύλου του Αγίου. ∆ωρήθηκε το 1847 στον ναό από τον Ρώσο αυλικό Ανδρέα Μουράβιεφ, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την επίσκεψή του στη σκήτη του Αγίου Ανδρέου του Αγίου Όρους. Το ιερό αυτό κειµήλιο βρίσκεται από τότε στον παλαιό ναό µέσα σε περίτεχνη λειψανοθήκη, που φυλάσσεται εντός µαρµάρινης λάρνακος, στην οποία έχει τοποθετηθεί προς ευλαβή προσκύνηµα των πιστών και επαργυρωµένη εικόνα του Αγίου σε ύπτια θέση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement