Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φάμελλος: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κανονικά τον Φεβρουάριο όπως είπαμε εξαρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις καταιγιστικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Ετοιμάζουμε ένα σημαντικό συνέδριο. Παραμένει το χρονοδιάγραμμα, όπως το έχουμε σχεδιάσει. Στο συνέδριο θα δούμε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες αλλά και το κόμμα πώς θα λειτουργεί, γιατί και εκεί είχαμε προβλήματα», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Θα γίνει κανονικά τον Φεβρουάριο το συνέδριο, όπως είχαμε πει εξαρχής. Δεν υπάρχει από κανέναν αμφισβήτηση του προγραμματισμού. Δεν με εκφράζει η ανάγνωση ότι το συνέδριο θα γίνει τώρα «πιο εύκολα» λόγω της αποχώρησης στελεχών και θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν είναι εύκολα τα πράγματα, όταν αποχωρεί κάποιος από ένα κόμμα. Η χώρα μας δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές που αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα της κυβέρνησής, κυρίως στο ζήτημα της ασφάλειας αλλά και της οικονομίας. Χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση, που και να βάζει άμυνα και να κάνει προτάσεις. Δεν είναι καλό να αδυνατίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι καλό να φεύγει κόσμος και ειδικά στελέχη […]. Έτσι και αλλιώς, επειδή κρινόμαστε από τους πολίτες, τα εσωτερικά μας δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν δεν δώσουμε απαντήσεις στου πολίτες σε βασικά θέματα».

Κατά τον κ. Φάμελλο, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που άφησε ταμείο, γιατί όλοι οι άλλοι άφηναν άδεια ταμεία και δυστυχώς χρεοκοπήσαμε. Αφήσαμε και ταμείο και προγραμματισμό με χαμηλότοκα δάνεια, άρα καθαρό διάδρομο, που δεν τον είχαμε ποτέ. Ο κ. Κασσελάκης έχει πει ότι μπορεί το «μαξιλάρι» των τελευταίων ημερών να είχε πιθανά και ένα άλλο δημοσιονομικό βήμα, για να ελαφρύνει κάποιες κοινωνικές ομάδες και αφορούσε στο 2019. Είναι όμως μία μικρή συζήτηση, που δεν αμφισβητεί το «μαξιλάρι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που κράτησε την κοινωνία όρθια και έβγαλε την Ελλάδα από το μνημόνιο και έκανε σημαντική συμφωνία για τα Βαλκάνια».

Και συνέχισε: «Κάνω κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, γιατί έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει μπει σε μία Κεντρική Επιτροπή ή συνέδριο και να συζητήσουμε γιατί διαφωνεί και χωρίς να μου δώσει τη δυνατότητα να τοποθετηθώ, αν συμφωνώ ή όχι με κάποιες προτάσεις του. Άρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αδυνάτισε την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της κυβέρνησης ΝΔ θέλουν απάντηση. Εκεί κάνω κριτική στους συντρόφους που έφυγαν. Έφυγαν τώρα και τελείωσε. Το ζήτημα είναι: τι κάνουμε εμείς;».

Για τον Αλέξη Χαρίτση και τα άλλα στελέχη που θα σχηματίσουν το νέο κόμμα είπε πως: «Όσοι αποχώρησαν θα πρέπει να απαντήσουν γιατί έφυγαν από το κόμμα που τους εξέλεξε. Όλοι, και οι 11, εκλέχθηκαν με το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κάνουν Κ.Ο. κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ευθύνη να τιμήσουμε την ψήφο των πολιτών και να εκπροσωπήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα κάνουμε αντιπολίτευση και πρόταση προοδευτικών λύσεων, δεν θα αλλάξουμε γραμμή ούτε θα κοιτάξουμε προς αλλού. Γιατί δεν περίμεναν μέχρι το συνέδριο για να τα συζητήσουμε;».

Κατά τον ίδιο, «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να ασκήσουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά όχι μόνο για αντιπολίτευση αλλά και για να προτείνουμε λύσεις. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ήταν θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει μόνο αντιπολίτευση, αλλά να προτείνει μεταρρυθμίσεις στους πολίτες. Θέλουμε να είναι μπροστά η επιστήμη και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό. Είναι τραγικό από πλευράς Μητσοτάκη να μεταφέρει το Αστεροσκοπείο στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, όταν το 85% της έρευνας του Αστεροσκοπείου είναι αστρονομικό, σεισμολογικό, για το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει να είναι στη ΓΓ Έρευνας – Τεχνολογίας. Η κυβέρνηση εκδικείται τους επιστήμονες», σχολίασε αναφορικά με παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως «ως πολίτης θα με ενδιέφερε τι κάνει ένα κόμμα για τη ζωή μου και μετά ένα κόμμα που κάνει ό,τι μπορεί για τα ποσοστά του. Οι δημοσκοπήσεις είναι μία εικόνα της στιγμής. Έχουμε ένα έντονο εσωκομματικό πρόβλημα, που απεικονίζεται και στην κοινωνία. Πρωτεύει ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι η ευθύνη μας ως κόμμα. Η δική μας ύπαρξη δεν είναι προτεραιότητα, αλλά προτεραιότητα είναι η ύπαρξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχουμε κόμματα που έχουν επαγγελματίες πολιτικούς και οικογενειοκρατία. Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει σταματήσει να φαίνεται στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Δεν υποτιμώ τη δημοκρατικότητα στην εκλογή. Πρέπει να ομολογήσω ότι έχουμε στοιχεία υποτίμησης δημοκρατικών θεσμών με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε παραβίαση συντάγματος. Στηρίζουμε τη δικαιοσύνη για να δώσει απαντήσεις».


Ροή ειδήσεων

Advertisement