Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μοναδικό μονοπάτι η πρόληψη-Η 6η ΥΠΕ ενημέρωσε τους φοιτητές των Πανεπιστημίου Πατρών και Πελοποννήσου για το AIDS

Published

on

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού του AIDS (1η Δεκεμβρίου), η Διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ προχώρησε στην οργάνωση μίας δράσης ενημέρωσης νεαρού πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή της μετάδοσης του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, δίνοντας έτσι κάθε χρόνο την ευκαιρία να επικεντρώνεται η προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης και αποφυγής της μετάδοσης της νόσου. Μοναδικό μονοπάτι σε αυτήν την προσπάθεια είναι η πρόληψη και η σωστή και επαρκής ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, πολύ δε μάλλον του νεανικού πληθυσμού. Ο νεανικός πληθυσμός είναι ευάλωτος λόγω των συναισθηματικών, πνευματικών, κοινωνικών και σεξουαλικών παρορμήσεών του, που ωθούν στην αναζήτηση συντρόφων και κυρίως στην συχνή αλλαγή συντρόφων.
Η έλλειψη ωριμότητας πολλών νεαρών σε συνδυασμό με την χαμηλή αυτοεκτίμηση δύνανται να οδηγήσουν και στα μονοπάτια χρήσης ουσιών, που είναι παράγοντας κινδύνου για τη μετάδοση του aids.

Παράλληλα, μεταξύ του νεανικού πληθυσμού υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς οι σεξουαλικές τους επιλογές είναι ομόφυλοι σύντροφοι. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών πασχόντων με τον ιό του HIV/AIDS μεταξύ ομόφυλων ανδρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ ανέλαβε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου για την ενημέρωση των φοιτητών τους. Την ενημέρωση πραγματοποίησαν οι επαγγελματίες υγείας των Τ.ΟΜ.Υ Πατρών σήμερα το πρωί κατά τις ώρες 10:00 με 14:00, σε πολυσύχναστους χώρους των δύο Πανεπιστημίων.

Οι επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στη δράση μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Σε κάθε ομάδα υπήρξαν κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτριες υγείας και μία γιατρός.
Διένειμαν κατάλληλο έντυπο υλικό και προφυλακτικά, ενώ συνομίλησαν με φοιτητές που ενδιαφέρθηκαν για Δίκτυα Εθελοντισμού, για την αποφυγή του στίγματος που χαρακτηρίζει τους πάσχοντες με AIDS και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Κοντά στην ομάδα που επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βρέθηκε και η υπάλληλος του γραφείου Διοικητή της 6 ης ΥΠΕ, Αθηνά Κανελλακοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement