Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Γλίτωσαν» Καρναβάλι και Μουσείο Ολοκαυτώματος-Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  Λιβάνιου 

Published

on

Την αυτονομία τους διατηρούν η «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων- Καρναβάλι Πάτρας» και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου για την εξαίρεσή τους από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α’ 163).

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα εξαιρέθηκαν της κατάργησης οκτώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οκτώ Κοινωφελής Επιχειρήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία των Δήμων που έχουν την έδρα τους.

Δυστυχώς, της κατάργησης δεν «γλίτωσαν» ο Πολιτιστικός Οργανισμός- Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάτρας και ο Κοινωνικός Οργανισμός που θα «ενσωματωθούν» στον Δήμο Πατρέων.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αναφέρεται πως «η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τα Διοικητικά

Συμβούλια του Κοινωνικού Οργανισμού, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης –

Πολιτιστικού Οργανισμού και της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, διεκδικήσαμε την

εξαίρεση των Νομικών αυτών Προσώπων του Δήμου, από τη διαδικασία των

συγχωνεύσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, με βάση το Ν. 5056/2023.

Από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις της Κυβέρνησης

έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων

(«Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» κ.λπ.), οι οποίες κινήθηκαν όλες

σε αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο να κάνουν τους Δήμους και τις

Περιφέρειες πιο εχθρικούς απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Ιδιαίτερα η

κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ., με μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους Δήμους,

δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των Υπηρεσιών αυτών,

όπως και τη συνέχεια εργαζομένων στις Υπηρεσίες αυτές, αφού δεν συνοδεύεται

από την απαιτούμενη χρηματοδότηση και την επαρκή στελέχωση σε ανθρώπινο

δυναμικό.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου μας κοινοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση την οποία εξαιρούνται από τις συγχωνεύσεις, πανελλαδικά, ελάχιστα Νομικά Πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Κοινωφελής

Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.

Σε κάθε περίπτωση, ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις

δυνάμεις και να αγωνιζόμαστε, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες μας τις

υπηρεσίες που έχουν ανάγκη σε όλους τους τομείς, ανάμεσα στους οποίους

βρίσκεται και ο πολιτισμός και η κοινωνική στήριξη των συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα, θα είμαστε σταθερά μπροστά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων

των εργαζομένων».

 

 

 

ΕΝΘΕΤΟ

 

FOTO KARNABALI

 

Ικανοποίηση στην καρναβαλική κοινότητα

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ικανοποίηση στην καρναβαλική κοινότητα της Πάτρας. Κύκλοι της ΚΕΔΗΠ ανέφεραν πως «η εξαίρεση της ΚΕΔΗΠ αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα, η ιστορία και η δημιουργικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού, το οποίο είναι πρωτοποριακό.

Οι εργαζόμενοι και το Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ εργάστηκαν με μεθοδικότητα και στοχευμένα κατάφεραν να πείσουν πως η Κοινωφελής πρέπει να παραμείνει. Βασικός πυλώνας τεκμηρίωσης ήταν η εξυγίανση της ΚΕΔΗΠ, η λειτουργία της με εξειδικευμένο προσωπικό που αναλαμβάνει τη διοργάνωση των καρναβαλικών δρώμενων και η προώθηση και υλοποίηση των αιτημάτων της καρναβαλικής κοινότητας (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, εμπορικό σήμα, κ.α.).  Επίσης ελήφθη υπόψην πως λειτούργησε ως εταίρος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει το μεγάλο, οραματικό σχεδιασμό για τα Παλαιά Σφαγεία και την εκεί δημιουργία ενός χώρου δημιουργίας, εκπαίδευσης και προβολής του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη».

 

 

ENΘΕΤΟ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ

«Η κυβέρνηση σέβεται τους ιστορικούς θεσμούς»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης για την απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την εξαίρεση κατάργησης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων. «Τόσο η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος αντιλαμβανόμενοι την ιστορία και τη σπουδαιότητα δύο σημαντικών θεσμών, του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και του Καρναβαλιού της Πάτρας, αποφάσισαν την αυτόνομη διατήρησή τους. Η κυβέρνηση στηρίζει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση έχοντας στα σκαριά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα νέων έργων και μέτρων για την ενίσχυσή τους που αφορά στην ουσία την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε στην «Γ» ο κ. Κουνάβης.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement