Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα έργα 1,8 εκατ. ευρώ από το Interreg-Επιτυχία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του Interreg Euro-
MED «Programme Connecting the Dots», που διοργανώθηκε πρόσφατα (21,22/11) στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου ενώνει ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την περιοχή της Μεσογείου για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον της διακυβέρνησης στην περιοχή.

Οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα δύο έτη οδήγησαν σε επιτυχή αποτελέσματα καθώς εγκρίθηκαν τέσσερα έργα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε δύο εκ των οποίων ως επικεφαλής των εταιρικών σχημάτων.
Οι συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών) και με την συνεργασία των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της περιοχής και των στελεχών τους, Αθανάσιο Αργυρίου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλους του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Δρ. Αθανάσιο Καλογερά, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) – Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Interreg Euro- MED ενέκρινε 56 έργα, τέσσερα από τα οποία εγκρίθηκαν υπό όρους. 122 προτάσεις είχαν περάσει την 1η φάση αξιολόγησης. Η συνολική χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων για την παρούσα πρόσκληση είναι περίπου 32,6 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων της κοινοτικής και της εθνικής συγχρηματοδότησης). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων στην παρούσα πρόσκληση για την ΠΔΕ ορίζεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΠΔΕ κρίθηκε να υλοποιήσει, ως συντονιστής και ως εταίρος των σχημάτων, για τα
ερχόμενα τρία έτη τα εξής έργα:
1. HERIT ADAPT
2. COASTRUST
3. LIBECCIO
4. Germ of Life.
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εξ άλλου ο κ. Ζαΐμης συντόνισε εκδήλωση για την καινοτομία στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση. Όπως τόνισε «η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η μη ηλεκτρονική διασύνδεση των δημοσίων φορέων ακόμα και σήμερα, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κρατά την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά την χώρα δεμένη στο χθες. Η Ευρώπη δεν αρκείται στην απλή ψηφιοποίηση εγγράφων ή διαδικασιών και βαδίζει ολοταχώς προς την ψηφιακή διακυβέρνηση (digitalgovernance) στην οποία ο πολίτης συν-αποφασίζει για πολλά θέματα. Ένα βήμα δηλαδή πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία. Η καινοτομία είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς ιδιωτικό, δημόσιο ακόμα και στην καθημερινότητα για την εξυπηρέτηση του πολίτη». Και πρόσθεσε «η ΠΔΕ υλοποιεί νέα προγράμματα & δράσεις ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την πλευρά της Περιφέρειας ούτως ώστε να είναι έτοιμο το Ερευνητικό Κέντρο στη Δυτική Ελλάδα για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση του επιστημονικού της δυναμικού».

Ροή ειδήσεων

Advertisement