Connect with us

Διεθνή

Παρίσι: Το προφίλ του δράστη της αιματηρής επίθεσης

Published

on

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλου το βράδυ του Σαββάτου (2/12) στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Δράστης της επίθεσης, η οποία «ξύπνησε» μνήμες, ήταν ο 26χρονος Armand Rajabpour-Miyandoab. Ο νεαρός σκότωσε με μαχαίρι έναν Γερμανό τουρίστα και τραυμάτισε με σφυρί δύο περαστικούς -έναν Γάλλο περίπου 60 ετών και έναν τουρίστα, του οποίου η υπηκοότητα δεν έχει διευκρινιστεί- προτού ακινητοποιηθεί και συλληφθεί από αστυνομικούς.

Κατά την επίθεση ο δράστης, φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ κατά τη σύλληψή του είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η Γαλλία είναι συνεργός του Ισραήλ».

Το προφίλ του Armand
Γεννημένος το 1997 από Ιρανούς γονείς, ο δράστης ζει στην Εσόν και είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τις σχέσεις του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και για ψυχολογικά προβλήματα, σύμωνα με την «Le Figaro».

Τον Ιούλιο του 2016 συνελήφθη από την DGSI (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας), καθώς θεωρούνταν ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση στην συνοικία της πρωτεύουσας, La Défense.

O 26χρονος είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και μετά την αποφυλάκισή του

Κατά τη σύλληψή του τότε ήταν μόλις 19 ετών και σπούδαζε βιολογία. Έναν χρόνο πριν ως έφηβος είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Η «Le Parisien» αναφέρει ότι ο Armand Rajabpour-Miyandoab τον Μάρτιο του 2018 είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων το ένα έτος με αναστολή. Το 2020 αποφυλακίστηκε.

O δράστης επιτέθηκε σε περαστικούς

Γνωστός για ψυχιατρικά προβλήματα και ριζοσπαστικό ισλαμισμό, ο 26χρονος είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και μετά την αποφυλάκισή του. «Οι πρώτοι μήνες ήταν ενθαρρυντικοί και φαίνεται ότι είχε αποστασιοποιηθεί από τη θρησκεία, μετά την αποφάλισή του», δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, ο άνδρας αυτός, του οποίου η προσωπικότητα ήταν «πολύ υποβλητική» και «πολύ ασταθής», είχε προκαλέσει και πάλι ανησυχία από την άνοιξη – καλοκαίρι του 2022, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές.

Ήταν επίσης ιδιαίτερα δραστήριος στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, συνομιλούσε στα social media με τον Adel Kermiche, έναν από τους δράστες της δολοφονίας του πατέρα Hamel στην εκκλησία του στο Saint-Étienne du Rouvray (Seine-Maritime) στις 26 Ιουλίου 2016.

Τον ίδιο μήνα, ο Rajabpour-Miyandoab είχε απειλήσει τη Γαλλία μέσω Twitter, γράφοντας ότι «η χώρα κήρυξε πόλεμο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», αναφερόμενος στην Συρία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του France 24 Wassim Nasr, ο δράστης γύρισε ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο ανέλαβε την ευθύνη πριν πραγματοποιήσει την επίθεσή του το βράδυ του Σαββάτου. Σε αυτό δήλωνε «υποστηρικτής του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους» και υποσχόταν «υποταγή στον χαλίφη Αμπού Χαφς», ενώ ισχυρίστηκε ότι ενεργούσε για να «εκδικηθεί τους μουσουλμάνους».

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement