Connect with us

Διεθνή

Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει στο Παρίσι για νέο γύρο συνομιλιών για ομήρους, κατάπαυση του πυρός

Published

on

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια «απεμπλοκή» των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας για νέα εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σημαντική συνάντηση στο Παρίσι για ομήρους και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας) Νταβίντ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) Ρόνεν Μπαρ μεταβαίνουν σήμερα αεροπορικώς στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Μοσάντ είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να συζητήσουν για τη σύναψη νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.

Μια πρώτη εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας είχε επιτρέψει στα τέλη Νοεμβρίου να απελευθερωθούν πάνω από 100 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς και 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Dylan Martinez

Τι ανέφερε το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας που δεν προχώρησε
Πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι το σχέδιο που συζητήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Έκτοτε συνομιλίες έχουν γίνει επίσης στην Αίγυπτο, όπου είχε μεταβεί εξάλλου ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για επίσκεψη «αρκετών ημερών», η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι συνομιλίες αφορούσαν την κατάσταση στη Γάζα, τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ, την «επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους» και μια «ανταλλαγή κρατουμένων».

Η Χαμάς ζητεί εδώ και εβδομάδες «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, αιτήματα που κρίνονται «εξωφρενικά» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου είναι θετική σε μια παύση των εχθροπραξιών, αλλά δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση που έχει στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου αντιτίθεται επίσης στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων που μετείχαν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, πράγμα το οποίο ζητεί η Χαμάς.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία, ενώ μαχητές της απήγαγαν 253 ανθρώπους που κρατούν ως ομήρους στη Γάζα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2007 στη Γάζα, και εξαπέλυσε επίθεση από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 29.000 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement