Connect with us

Ελλάδα

Πολεμική Αεροπορία: H πρώτη γυναίκα πιλότος σε Mirage στο Top Gun του ΝΑΤΟ – Δείτε φωτογραφίες

Published

on

Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα πιλότος σε μαχητικά Mirage 2000-5 βρέθηκε στην σχολή Top Gun του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τις ικανότητές της από τους συναδέλφους της, πιλότους της Συμμαχίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης (114ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 4η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2023 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ δύο αεροσκάφη Mirage 2000-5, με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό. Ανάμεσα στα άτομα της ελληνικής αποστολής ήταν και η 30χρονη υποσμηναγός – η πρώτη χειριστής των Mirage 2000-5.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ελληνίδα «μιραζιέρισσα» συμμετέχει σε διεθνή άσκηση τον τελευταίο χρόνο, αποσπώντας ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τις ικανότητές της από τους άνδρες συναδέλφους της των ξένων αεροποριών.

  

Η προηγούμενη ήταν τον Ιανουάριο του 2023, οπότε συμμετείχε στην άσκηση ATLC (Advanced Tactical Leadership Course) που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Σε εκείνη την άσκηση συμμετείχαν οι κορυφαίοι πιλότοι από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ συμμετείχαν και ως παρατηρητές η Αυστραλία και η Ινδία.


Τώρα, πήρε μέρος στο TLP, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, που θεωρείται το Top Gun του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για πρόγραμμα εκπαίδευσης, στην οποία η Πολεμική μας Αεροπορία έχει πολλές φορές κατακτήσει τον τίτλο του “Best Warior”, με τους Έλληνες πιλότους. Φέτος, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, του Ηνωμένου Βασιλείου με Eurofighter, της Ιταλίας με Eurofighter, της Ισπανίας με Eurofighter και F-18, της Πολωνίας με F-16 και της Τσεχίας με L-159.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η Μοίρα συμμετείχε σε επιχειρήσεις σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement