Connect with us

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Published

on

Στη θετική ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν ρίχνει το βάρος η Αθήνα με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκεται να δεχθεί να τεθούν από την πλευρά της Άγκυρας ζητήματα που θεωρούνται κόκκινες γραμμές.

Το γεγονός ότι είναι η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε λίγους μήνες είναι θετικό δεδομένης της κρίσης που πέρασαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 2019 μέχρι και τις αρχές του 2023 χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες φυσικά δεν θα λυθούν εν μια νυκτί.

Ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες έχει η συμφωνία για το Μεταναστευτικό. Πρακτικά αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πάψει την εργαλειοποίησή της κατά βούληση, όπως στο παρελθόν.

Επιπλέον στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπογραφούν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α..

Ξεκάθαρο το μήνυμα της Αθήνας

Την ίδια στιγμή η Αθήνα διαμηνύει ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

 

Κάτι που θα καταστήσει σαφές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που θα έχουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, μίλησε για παραπομπή στη διεθνή δικαιοσύνη για… το σύνολο, των ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα.

Ως γνωστόν ατζέντα της Τουρκίας περιλαμβάνει αποστρατικοπίηση των νησιών του Αιγαίου, την συνεκμετάλλευση του καθώς και την …τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Μείζον θέμα για τους Τούρκους είναι το θέμα της βίζας για επίσκεψεις στα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχοντας πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επίσκεψη έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο καθώς έχει απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση. Γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψη στην Αθήνα για δείξει ότι εξακολουθεί να συζητά με τους εταίρους της στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, ακόμη και με εκείνους που θεωρεί ότι τη χωρίζουν πολλά ζητήματα.

Γιατί στο εσωτερικό ο Ερντογάν είναι μεν πολιτικά πιο ισχυρός αλλά η χώρα του είναι πιο ευάλωτη οικονομικά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών γεγονός που επηρεάζει και το δικό του όραμα για Τουρκία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement