Connect with us

Διεθνή

Πυρηνική βόμβα θέλει να αποκτήσει η Τουρκία – Τα δημοσιεύματα εφημερίδων της Άγκυρας

Published

on

Ένα από τα εφιαλτικότερα σενάρια, αυτό της απόκτησης πυρηνικής βόμβας, έχει αρχίσει να διακινείται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και επιφανών αναλυτών μέσω αρθρογραφίας τους σε μέσα ενημέρωσης ευρείας κυκλοφορίας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Με τίτλο «Η πυρηνική αποτροπή είναι απαραίτητη» δημοσιεύθηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Sabah» ένα άκρως επιθετικό άρθρο απέναντι στην Ελλάδα και το Ισραήλ, που το υπογράφει ο Salih Tuna.

«Οι συνθήκες στην περιοχή υπαγορεύουν ότι πρέπει να φθάσουμε με κάθε τρόπο στο επίπεδο της πυρηνικής αποτροπής» αναφέρει ο Tuna.

Μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ότι αφορά την βοήθεια από τη Ρωσία που θα έχει η Τουρκία για την απόκτηση πυρηνικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το τίμημα. Το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που έχει υποστεί το Ιράν. Λόγω του εμπάργκο, μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε πολλά βασικά είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να αποβληθούμε από το ΝΑΤΟ (και αυτό θα ήταν καλό, παρεμπιπτόντως)».

Ο Τούρκος αρθρογράφος χτίζει το αφήγημα του πυρηνικού εξοπλισμού της Τουρκίας βάζοντας στο κάδρο των απειλών Ελλάδα και Ισραήλ, λέγοντας ότι «Δεδομένου ότι το Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τα εδάφη της χώρας μας στους στόχους της Γης της Επαγγελίας, διαθέτει πυρηνικά όπλα, πρέπει να τα αποκτήσουμε και εμείς. Το γεγονός επίσης ότι οι ΗΠΑ, αν οι κυρώσεις δεν αποδώσουν, δεν θα καθυστερήσουν να εξοπλίσουν την Ελλάδα με πυρηνικά όπλα, δεν αλλάζει την κατάσταση: Η Ελλάδα δεν είναι ήδη μια πλήρης βάση των ΗΠΑ; Άλλωστε, αφού το “γενοκτόνο Ισραήλ” απέκτησε την ατομική βόμβα, θα έκανε τόση διαφορά να έχει η Ελλάδα;»

Συνεχίζοντας το χτίσιμο του πυρηνικού αφηγήματος της Τουρκίας κάνει παραπομπή στον Kenneth Waltz, έναν «από τους θεμελιωτές του νεορεαλισμού, έγραψε κάποτε ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα είχε θετικές συνέπειες για τον κόσμο. Και η αιτιολόγησή του ήταν ότι τα πυρηνικά όπλα θα παρείχαν αποτροπή και ισορροπία μεταξύ των χωρών».

Για να καταλήξει: «Σύμφωνα με τον Waltz, η κύρια αιτία της αστάθειας στην περιοχή ήταν η ανισορροπία ισχύος. Και η πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος λόγος αυτής της ανισορροπίας. Σε περίπτωση που το Ιράν διέθετε πυρηνικά όπλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να απειλούν το Ιράν με πόλεμο σε κάθε ευκαιρία με την υποκίνηση του Ισραήλ».

Το θέμα με τα πυρηνικά όνειρα της Τουρκίας δεν είναι καινούριο. Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι τίθεται με πιο επίμονο τρόπο να μπει σε φάση υλοποίησης.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει πυρηνικά όνειρα. Δεν το κρύβει και κινείται μεθοδικά για την υλοποίησή τους. Το πρώτο απ’ όλα είναι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αρχή γίνεται με το Άκουγιου, για το οποίο στις αρχές Δεκέμβρη δόθηκε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με την κυβέρνηση να παραχωρεί τη σχετική άδεια στην εταιρεία διαχείρισης – την ρωσικών συμφερόντων Rosatom- του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Όμως, τα όνειρα του Ερντογάν δεν εξαντλούνται εκεί. Απεναντίας από εκεί ξεκινούν κι επεκτείνονται. Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου είναι αυτή που φιλοδοξεί να πάρει και το πρόγραμμα κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου στην Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων.

Και πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου, η τουρκική κυβέρνηση ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της για την κατασκευή και τρίτου.

Όμως, τα όνειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων κάθε άλλο παρά ξένα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας είναι. Στο enikos.gr έχουμε δημοσιεύσει πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο αντιπολιτευόμενος αγγλόφωνος ιστότοπος Nordic Monitor ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή, παράλληλα με το πρόγραμμα κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου και τις σκέψεις για κατασκευή ακόμη ενός.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2021 είχε κάνει λόγο για την ανάπτυξη μυστικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, αποκαλύπτοντας την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – όπως και επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, από τον Ερντογάν, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα και για πυρηνικά.

Το σχέδιο απόκτησης πυρηνικών από την Τουρκία δεν είναι νέο. Το έχει εκφράσει επίσημα ο Ερντογάν από το 2018 όταν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, ενώ αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ερντογάν είχε ανοιχτά δηλώσει ότι «κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι έναν – δύο. Αλλά μας λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ».

Πρόσφατα, στις 10 Ιανουαρίου, κι ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις Κρίσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Επιτελείων, ο Τούρκος αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Deniz Aytan, υποστήριζε σε άρθρο στο “Deniz Kuvvetleri Dergisi”, το περιοδικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ότι μετά την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού υποβρυχίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο άρθρο του, η Τουρκία με το Άκουγιου θα μπει στο παγκόσμιο κλαμπ των χωρών που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια, προβλέποντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πολλαπλασιαστεί η τεχνογνωσία πάνω στο θέμα των εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Aytan παρουσιάζει ως σημείο καμπής για την Τουρκία την έναρξη λειτουργίας του Άκουγιου το οποίο επικαλείται ως το εφαλτήριο για το προγραμματισμένο εθνικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετάβαση στα πυρηνικά υποβρύχια θα σημάνει οπωσδήποτε κρίσιμες εξελίξεις για το τουρκικό ναυτικό. Ιδίως, η εθνική βαριά τορπίλη AKYA και η υποβρύχια τορπίλη ATMACA G/M που θα ενισχύσουν την ισχύ των υποβρυχίων μας, καθώς και μαζί με την απόκτηση της ικανότητας εκτόξευσης πυραύλων GEZGİN μεγάλου βεληνεκούς από τα πυρηνικά μας υποβρύχια, τα υποβρύχια μας θα καταστούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στον κόσμο».

Στο άρθρο του ξεδιπλώνει όλο το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει βήμα – βήμα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ώστε οι ναυτικοί να αρχίσουν να εκπαιδεύονται σταδιακά πάνω στο πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικού υποβρυχίου, ώστε να ξεπεραστούν τάχιστα τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν.

Το θέμα ανέδειξαν αμέσως τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την Akit να γράφει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ να χάσουν τον ύπνο τους.

enikos.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement