Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Οικονόμου: Έχουμε στοιχεία για τον καθοδηγητή της επίθεσης στους αστυνομικούς, έρχονται συλλήψεις

Published

on

Νέες συλλήψεις για τα επεισόδια στο κλειστό του Ρέντη προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν θα μείνει μόνο με τον 18χρονο που ομολόγησε την εκτόξευση της φωτοβολίδας που τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό.

«Εχει κατονομαστεί το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία και για τα «πολεμοφόδια» που είχαν κρύψει έξω από το γήπεδο και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι αρχές θα φτάσουν όσο πιο βαθιά μπορούν για την εξάρθρωση της συμμορίας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι στα στοιχεία που παρέδωσε μαζί με τον κ. Βρούτση στην εισαγγελία υπάρχουν τα ονόματα 200 σκληρών χούλιγκαν. Περίπου οι 100 από αυτούς εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετιζόμενα με το οργανωμένο έγκλημα (όπλα και προστασίες) και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και τα ονόματα των καθοδηγητών τους.

Μιλάμε για οργανωμένες συμμορίες που δρουν με ιεραρχία και σχέδιο ανέφερε και δεν παρέλεψε να αφήσει αιχμές και σε βάρος των διοικήσεων των ΠΑΕ.

«Όταν κάτι δεν καλά συνολικά σε έναν χώρο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι εκτός των ευθυνών (για τις ΠΑΕ). Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια και δεν θα ήταν σωστό να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχει ευθύνη ο Α, ο Β, ο Γ. Υπάρχει όμως χωρίς αμφιβολία μία αίσθηση και νομίζω ότι η έρευνα της δικαιοσύνης θα φτάσει και σε αυτά, με βάση διάφορα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και που αν χρειαστεί θα ψάξουμε να βρούμε και να προσκομίσουμε, ότι τουλάχιστον υπάρχει μία ανοχή, αν όχι σε πολλές περιπτώσεις μία υποκίνηση από διάφορους κύκλους αυτών των ακραίων συμπεριφορών, αυτών των οπαδών, αυτών των φιλάθλων. Και από την άλλη για να το πούμε και ολόκληρο καταλήγουν στο τέλος να είναι και όμηροί τους. Εδώ δηλαδή αυτή η παράνοια και ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία  πολλά χρόνια οδήγησε σε αυτή την ιστορία, να έχουν εκθρέψει στρατούς τέτοιους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι φετινό, περσινό ή προπέρσινο, είναι σε βάθος δεκαετίας και από ένα σημείο και μετά να μην μπορούν να τους ελέγξουνε σε όλη τους την έκταση. Να έχουν καταστεί όμηροι οι ίδιοι, εδώ έχουμε φτάσει και τώρα έχουμε ξεπεράσει κάθε ίχνος και κάθε λογική και το λέω ως ένας άνθρωπος που μου αρέσει το ποδόσφαιρο που έχω ζήσει στα γήπεδα, που καταλαβαίνω τους ανθρώπους που είναι εκεί. Δεν μπορεί για ένα γκολ που δεν μέτρησε ή για ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε να δημιουργούμε την αίσθηση ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Υπάρχουν όρια.

Υπάρχουν ενδείξεις από δημοσιεύματα που προσκόμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού σε βάθος χρόνου, εάν αυτά συνιστούν καθαρή υποκίνηση ή αν δεν συνιστούν, ενθάρρυνση ή οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι που θα καθοριστεί από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Οικονόμου όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα προχωρήσει ακόμα και στην περίπτωση που φτάσει σε κάποιο άβολο σημείο απάντησε: «Δεν υπάρχει κάτι που να αποτελεί φραγμό για τη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει την πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης να υποστηρίξει την απόλυτη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης που αφορά σε ανθρώπινες ζωές και την ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας, η υποχρέωσή μας απέναντι στη νέα γενιά, απέναντι στο σύνολο  των πολιτών που απαιτούν συνεχώς να κάνουμε βήματα που θα οδηγήσουν στο να αποδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και της οπαδικής βίας.να αποτελεί φραγμό τη Δικαιοσύνη και κάτι που θα εμποδίσει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί ο χουλιγκανισμός και η οπαδική βία».

«Για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα θα πρέπει η ταυτοπροσωπία να γίνεται με ηλεκτρονικό εισιτήριο και να λειτουργούν οι κάμερες. Οι κάμερες που έβαλαν υπολείπονται σε προδιαγραφές και αυτό είναι ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε» είπε επίσης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι αν δεν εφαρμοστούν όλες οι προυποθέσεις που ζητά η Πολιτεία τότε θα επανεξεταστεί η απόφαση για τη δίμηνη διεξαγωγή των αγώνων χωρίς κόσμο.

Τους 3 πιθανούς καθοδηγητές για τα επεισόδια στον Ρέντη υπέδειξαν στον Άρειο Πάγο

Υπενθυμίζεται ότι φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα κατέθεσαν το πρωί της Τρίτης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης .

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια» και περιλαμβάνει πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.

Επίσης, προσκομίστηκαν στοιχεία για την δράση πολλών προσώπων όχι μόνο για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 2007). Πολλά από τα πρόσωπα αυτά διασυνδέονται  με περιστατικά του παρελθόντος, αλλά και με άλλα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Δηλαδή, πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλακεί ποικιλοτρόπως σε  περιστατικά οπαδικής βίας, παράλληλα «συναντώνται»  και σε ποινικές υποθέσεις  ακόμη και  σε εγκληματικές οργανώσεις ή ενέργειες. «Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των σκληρών χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν “υψηλού κινδύνου” πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία, κ.λπ.

Από τα βίντεο θα ταυτοποιήσουν τους υπεύθυνους για τον τραυματισμό του αστυνομικού

Εκτός από το άτομο που κατανομάστηκε ότι διέταξε την επίθεση στους αστυνομικούς, από τα βίντεο που έχουν καταγραφεί τα επεισόδια στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη όπου γινόταν ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές θα επιχειρήσουν να ταυτοποιήσουν όλους τους δράστες, αλλά και τους υπόλοιπους καθοδηγητές της επίθεσης.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης υπέδειξαν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου τρία πρόσωπα που φέρονται ως οι καθοδηγητές των επεισοδίων που προκάλεσαν τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού. Οι ρόλοι των εμπλεκομένων στα επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη θα ξεκαθαριστούν αφού ειδικοί αστυνομικοί εξετάσουν καρέ-καρέ όλα τα διαθέσιμα βίντεο και έπειτα διασταυρώσουν τις εικόνες με φωτογραφίες υπόπτων, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στο στάδιο και εγκλωβίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που στη συνέχεια έλαβαν δακτυλικά αποτυπώματα και δέιγματα DNA από τους 424 θεατές.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου). Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν από την Εισαγγελία.

Το ενδεχόμενο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης θα ερευνήσει η κυρία Αδείλινη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μελετήσει το φάκελο με τα στοιχεία που τις προσκομίστηκαν και θα διερευνήσει τις δικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμη και για πιθανή σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, η κυρία Αδειλίνη πρόσφατα (8.12.2023) είχε δώσει παραγγελία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά να εποπτεύει τις έρευνες για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και για να διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένες πράξεις, όπως είναι εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement