Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Καρκίνος” από το 2017 στις λαϊκές της Πάτρας! Ανεξέλεγκτη δρα η μαφία! Εκβιασμοί, απειλές και… “χιλιάρικα” που πέφτουν βροχή

Published

on

Tου Κωνσταντίνου Φλαμή (ΓΝΩΜΗ)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ‘Η ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟ ΣΕ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ

Ανεξέλεγκτη η «μαφία» των λαϊκών αγορών στην Πάτρα!

 

Το 2017 λίγες ημέρες πριν την λειτουργία των «μποναμάδων» στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, η τότε Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών είχε παρατηρήσει πως υπήρχαν μερικές δεκάδες… παραπάνω άδειες για λειτουργία «πάγκων» σε σχέση με αυτές που είχε δώσει ο Δήμος. Ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ρώρος είχε λάβει επώνυμες καταγγελίες πως κάποιοι «κουμανταδόροι» στον χώρο των μικροπωλητών είτε πλαστογραφούσαν είτε πωλούσαν άδειες και μάλιστα με κόστος που έφθανε… 1000 ευρώ το τριήμερο! Τρανή απόδειξη ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Antenna στο οποίο δύο Πακιστανοί που βρίσκονταν με πάγκους στους Πατρινούς μποναμάδες, αποκάλυψαν στην κάμερα πως είχαν πληρώσει 1000 και 800 ευρώ αντίστοιχα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν… μία θέση στην Πλατεία! Ηταν η εποχή που η «μαφία» των λαϊκών είχε στείλει μέχρι και απειλητικό μήνυμα στον κ. Ρώρο με την φράση «θα σου κάψουμε το μαγαζί σου στην οδό Κορίνθου»!

 

Ο Ρώρος «δεν μάσησε», το θέμα όμως «θάφτηκε»! Κατά τους κυρίους Γιώργο Ρώρο και Νίκο Νικολόπουλο, η αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής που ούτως ή άλλως διαχειρίζεται το θέμα των «πάγκων» ήταν «χαλαρή» έως… αδιάφορη! Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας προσπάθησε και αργότερα να βάλει «μία τάξη» στο θέμα, όμως αν κρίνουμε από την τελευταία – επίθεση εμπρησμό στο βανάκι του εμπόρου ρούχων της λαϊκής με δράστες δύο μπράβους… μάλλον δεν τα ‘χει καταφέρει στον βαθμό που να «ξεριζώσει» τέτοια κυκλώματα.

 

Για την υπόθεση του 2017 είχε σχηματιστεί δικογραφία και στο πλαίσιο της προανάκρισης οι μικροπωλητές δήλωσαν ότι αγόρασαν τις άδειες από κύκλωμα έναντι 500, 700 ευρώ και 1000 ευρώ, ενώ οι άδειες είχαν δοθεί από τη Δημοτική Αρχή είτε δωρεάν είτε έναντι 100 ή 150 ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει την… «τύχη» της δικογραφίας.

 

Το θέμα είχε συνέχεια και το 2019. Ηταν τότε που η Ασγάλεια Αττικής εξάρθρωνε σπείρα που εκβίαζε, εκφόβιζε επαγγελματίες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Τα κέρδη τους υπολογίζονταν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε λίγα χρόνια!

 

Και τότε είχε αποδειχθεί πως στην Πάτρα ο θεσμός των λαίκών αγορών και των «πανηγυριών» (μποναμάδες, πάγκοι την ημέρα της εορτής του Πολιούχου κλπ) έτεινε να μετατραπεί σε μάστιγα, γιατί εκτός του υπήρχαν καταγγελίες πως επικρατούσε παραοικονομία, διαπιστώθηκαν και τότε φαινόμενα εκβιασμών και χρηματισμών!

 

Πριν από μερικές ημέρες η Ασφάλεια συνέλαβε έναν από τους «κουμανταδόρους» (κατά δήλωση του επαγγελματία που του έκαψαν το βαν) των λαϊκών αγορών και των πανηγυριών! Για να πληρώσει «μπράβους» να βάλουν φωτιά σε βαν… ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσα χρήματα βγάζει από την «μπίζνα» των αδειών και της παραχώρησης «καλής θέσης» στις λαϊκές αγορές. Και φυσικά όποιος δεν υπακούει ή δεν πληρώνει και «αντιστέκεται»… έχει την τύχη του εμπόρου που βρέθηκε με… καμένο εμπόρευμα και καμένο όχημα! Μήπως η ΕΛ.ΑΣ. με βάση όσα στοιχεία έχει θα πρέπει να προχωρήσει στην εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων; Τα μέλη των οποίων είναι τόσο αδίστακτα που «ξεζουμίσουν» κάποιους που εν μέσω ανατιμήσεων και κρίσης προσπαθούν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Χθες το πρωί με δηλώσεις τους στον Σκάϊ Πάτρας Γιώργος Ρώρος και Νίκος Νικολόπουλος ζήτησαν την παρέμβαση Πελετίδη. Και την άμεση λήψη μέτρων (και λόγω των επερχόμενων… μποναμάδων) ώστε να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα!

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΣΤΟ ΒΑΝ

Συνελήφθησαν, στην  Πάτρα και σε περιοχή του Ερυμάνθου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, -κατά περίπτωση- για εμπρησμό, απόπειρα εκβίασης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια και ηθική αυτουργία.

 

Ειδικότερα, προχθές τα ξημερώματα, ο ένας κατηγορούμενος μετέβη με μοτοσικλέτα, σε οικόπεδο στην Πάτρα, όπου τοποθέτησε και ενεργοποίησε σε σταθμευμένο φορτηγό αυτοκίνητο, αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να καταστραφεί ολοσχερώς τόσο το φορτηγό, καθώς και το εμπόρευμα που περιείχε αυτό.

 

Στον τόπο του περιστατικού μετέβησαν άμεσα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι οποίοι σε έρευνα που πραγματοποίησαν εντόπισαν,  περισυνέλεξαν και κατέσχεσαν δυο φιαλίδια βουτανίου, τα οποία θα αποσταλλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

 

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών και σύμφωνα με καταγγελία του παθόντα, προέκυψε ότι οι δυο κατηγορούμενοι του ζήτησαν εκβιαστικά να παρέχουν «υπηρεσίες» σε χώρο που στήνονται πάγκοι μικροπωλητών, κατά την εορταστική περίοδο. Επιπλέον, οι δυο κατηγορούμενοι με απειλή κατά της σωματικής του ακεραιότητας, απαίτησαν από τον παθόντα εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο όφειλε ο ένας κατηγορούμενος στους έτερους δυο συλληφθέντες.

 

Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των συλληφθέντων και σε σωματικές έρευνες βρέθηκαν από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και μια μοτοσικλέτα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement