Connect with us

Ελλάδα

Αυτές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία το 2024-Ποια είναι η εικόνα για την Ευρωζώνη

Published

on

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2024. Όπως επισημαίνεται, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά συνολικά η οικονομία της χώρας αναμένεται να υπεραποδώσει το 2024, όπως και το 2023. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί 2,3%, ενώ με τον κρατικό προϋπολογισμό ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, στο 2,9%.

Μάλιστα η Κομισιόν εκτίμησε πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,4% το 2023, κυρίως  λόγω των επενδύσεων και των εσόδων  – ρεκόρ που είχε από τον τουρισμό η χώρα, με τις πρώτες  να αναμένεται να καθοδηγήσουν και φέτος την ανάπτυξη.

Για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% το 2024 –περίπου όσο προβλέπει η ΕΚΤ για το σύνολο της Ευρωζώνης (2,7%)-  από 4,1% που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2023. Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς  το 2023.  Μάλιστα ο  ετήσιος ρυθμός αύξησης τον Νοέμβριο ήταν 6,8% για το σύνολο της Ευρωζώνης και 8,8% για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα μειωθεί δραστικά στο 2,6%, το τελευταίο τρίμηνο του 2024, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών και του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές της ενέργειας που μειώθηκαν σημαντικά το 2023 ύστερα από τα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 συνέβαλλαν  στο να καταγράψει πτώση ο πληθωρισμός. Μάλιστα οι τιμές αυτές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, ωστόσο δεν προβλέπεται να συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του πληθωρισμού το 2024.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας, δεδομένου ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει προκαλέσει μία γενικότερη ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν, κατά πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement