Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Published

on

Ιδιαιτέρως αυξημένα είναι τα κρούσματα του κοροναϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τα νοσοκομεία να πιέζονται και τα δεδομένα να δείχνουν πως έπεται επιδείνωση της κατάστασης. Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού, εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.

Αρκετά αυξημένα τα κρούσματα του ιού, αναμένεται επιδείνωση

Οι επιστήμονες τονίζουν πως, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το τρέχον κύμα διασποράς του ιού που διανύουμε είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από ένα έτος και οφείλεται στη μείωση της ανοσίας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών του ιού, οι οποίες διαφεύγουν της ήδη εγκατεστημένης ανοσίας στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις του Νίκου Τζανάκη προβληματίζουν, καθώς ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρει πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών αγγίζουν τα 50 με 100.000.

«Αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι τα κρούσματα κορονοϊού πανελληνίως είναι μεταξύ των 50 και 100.000. Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων, που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά, είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κι ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση»

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά θα δούμε την πλήρη εικόνα του έντονου συγχρωτισμού τις επόμενες ημέρες. «Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες», εκτιμά ο  Νίκος Θωμαΐδης.

Επιπλέον, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας σημειώνει πως καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής. 

Επίσης, οι επιστήμονες, που κάνουν λόγο και για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή. Ισχυρή είναι η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Πιέζονται τα νοσοκομεία

Δύσκολος χειμώνας

Εν τω μεταξύ, μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης, τεκμηριώνουν οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα αστικά απόβλητα της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία με τους πολίτες να αναζητούν τεστ, αλλά και αντιϊκά φάρμακα. Παράλληλα, σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement