Connect with us

Ελλάδα

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» οι 1.300 μονάδες, παρά τις τραπεζικές απώλειες

Published

on

Το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων «επιβεβαίωσε» την Τετάρτη (3/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν στη δεύτερη συνεδρίαση του 2024 και να οδηγούν την ελληνική αγορά σε αφομοίωση των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.

Οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες έπληξαν κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, επήλθαν ως συνέπεια της νευρικότητας στο εξωτερικό, με το αρνητικό κλίμα στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού να μην αφήνει πολλά περιθώρια διαφοροποίησης για τον Γενικό Δείκτη.

Παρ’ όλα αυτά, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να υπερασπιστεί τις 1.300 μονάδες, βρίσκοντας επιλεγμένα στηρίγματα και διατηρούμενη σε απόσταση «βολής» (κάτω του 4%) από τα υψηλά 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 1.301,34 μονάδες, χάνοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.307,63 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.299,09 έως 1.308,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, με τις Εθνική – Πειραιώς να χάνουν έως 2%. Τουλάχιστον 1,5% απώλεσαν και οι ΔΕΗ – Jumbo. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, εντυπωσιακό άλμα άνω του 5% πραγματοποίησαν οι μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2%, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης.

Αφομοίωση των κεκτημένων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε… στάση για ορισμένες ανάσες, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, επηρεασμένοι κι από το νωθρό ξεκίνημα των διεθνών αγορών στο 2024.

Οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street υπονομεύουν πρόσκαιρα το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εύλογα αποτυπώνεται και στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το θετικό «story» της ελληνικής αγοράς για το νέο έτος.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να έχουν υψηλές προσδοκίες, θέτοντας ως βασικό στόχο για το 2024 τις 1.500 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 15% – 16%, κάτι δηλαδή απολύτως εφικτό.

Όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, σ’ αυτήν την πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει πολλούς συμμάχους, όπως οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι νέες IPOs («Ελ. Βενιζέλος», Noval, Lamda Malls), η βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά, ο β’ γύρος αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μέσα στον Ιανουάριο περιμένουμε μια σειρά εξελίξεων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas & Intralot, καθώς και η IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, σταδιακά -και ιδίως από την επόμενη εβδομάδα- το συναλλαγματικό ενδιαφέρον αναμένεται να ανακάμψει και να επιστρέψει στα προ εορτών επίπεδα, προσεγγίζοντας ή και υπερβαίνοντας τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Απώλειες στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,97% και τις 473 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,41%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,81% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones χάνει τουλάχιστον 160 μονάδες, με τον Nasdaq να διολισθαίνει περαιτέρω κατά 0,6%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται εκ νέου, εξαιτίας των προβλημάτων στην παραγωγή της Λιβύης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2,09% και τα 71,8 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται στο +2,24% και τα 77,5 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1,32% και τα 2.046 δολάρια/ουγγιά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement