Connect with us

Διεθνή

Λίβανος: Νεκροί τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ από ισραηλινά χτυπήματα

Published

on

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι τέσσερις μαχητές του, ανάμεσά τους ένας τοπικός αξιωματούχος, σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας σε 129 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του στη διάρκεια συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Πηγή που πρόσκειται στο κίνημα επεσήμανε στο AFP ότι οι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν την περασμένη νύκτα στη μεθοριακή περιοχή Νακούρα. Ανάμεσά τους είναι ένας αξιωματούχος του κόμματος της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI του Λιβάνου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «διεξήγαγε επιδρομές στο κέντρο της Νακούρα από τις οποίες καταστράφηκαν ένα σπίτι και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε γειτονικά σπίτια».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τον θάνατο πέντε μαχητών της στον νότιο Λίβανο.

Από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο για να στηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς.

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 175 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 129 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και περισσότεροι από 20 ήταν άμαχοι ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι.

Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί εννέα στρατιώτες και πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Χεζμπολάχ στοχοθετεί κυρίως ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κοντά στη μεθόριο. Αλλά ο επικεφαλής της Χάσαν Νασράλα προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ το Ισραήλ κατά της έναρξης πολέμου με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του θα πολεμήσει «μέχρις εσχάτων».

Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε μία ημέρα έπειτα από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, από το οποίο σκοτώθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, και έξι ακόμη στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος.

Το πλήγμα είχε στόχο γραφείο της Χαμάς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου που στοχοθετείται η πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Πολλά στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί «να εξοντώσει» τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement