Connect with us

Υγεία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρόποι ανακούφισης των πόνων

Published

on

Όσοι αντιμετωπίζουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), θα γνωρίζουν πως τα συμπτώματα δεν ανακουφίζονται εύκολα.
Γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβαρυντική για όσους την αντιμετωπίζουν. Βασικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αίτια που προκαλούν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού ποικίλουν. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η παρατήρηση των τροφίμων που καταναλώνονται και οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Συνήθως, το σύνδρομο αυτό προκύπτει έπειτα από:

  • Κατανάλωση φασολιών και οσπρίων
  • Κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών
  • Κατάποση αέρα, είτε λόγω άγχους, είτε επειδή χρησιμοποιούμε καλαμάκι
  • Κατανάλωση φαγητού σε ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό
  • Κατανάλωση τροφίμων με υποκατάστατα ζάχαρης
  • Κατανάλωση αναψυκτικών και ανθρακούχων ποτών

Εύκολοι τρόποι ανακούφισης πόνων

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε εύκολα να ανακουφίσετε τους πόνους που προκαλούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, όπως:

Κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνη

Πιθανές ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα έχουν επιδράσεις σε βαριά βακτήρια του εντέρου. Για τον λόγο αυτό, εντάξτε σε κάθε σας γεύμα τις πρωτεΐνες. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του σακχάρου.

Πιείτε ένα τσάι

Το τσάι, ιδιαίτερα από βότανα, έχει ηρεμιστικές δράσεις, και μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα, όπως τα αέρια ή τους πόνους. Για παράδειγμα, η μέντα δρα ενάντια στον πόνο, το χαμομήλι ενάντια στα αέρια, ενώ ο γλυκάνισος και ο μάραθος μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Χρήση θερμότητας

Η θερμότητα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους και την έντονη ενόχληση. Ένα θερμαντικό μαξιλάρι, ή ακόμη και ένα μπουκάλι που περιέχει ζεστό νερό μπορούν να έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όποια και να είναι η επιλογή σας, μην τα τοποθετήσετε απευθείας στο δέρμα σας, διότι ενέχει ο κίνδυνος εγκαύματος.

Ενισχύστε την κατανάλωση καλών λιπαρών

Ενισχύστε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας ωμέγα 3 λιπαρά. Ο σολομός, η ρέγγα, ο λιναρόσπορος, η γαρίδα, οι σπόροι chia, το αβοκάντο, τα καρύδια, αποτελούν τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία και καλή λειτουργία του οργανισμού.

Σταδιακή αύξηση φυτικών ινών

Γενικότερα, θεωρείται πως όσοι αντιμετωπίζουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι αυτές θα προκαλέσουν επιδείνωση στα συμπτώματα τους. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες, οι οποίες εντοπίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η αύξηση της πρόσληψης τους όμως θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε το έντερο να μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα στις νέες συνθήκες.

Ανακούφιση από το άγχος

Πολλές είναι οι φορές που το άγχος συμβάλλει στην εμφάνιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η ανακούφιση του άγχους θα βοηθήσει τον οργανισμό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμός και άσκηση αποτελούν βήματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος μέσα στη μέρα σας.

 

Θα πρέπει να θυμάστε πως τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συστήνεται και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς, ενώ την ίδια στιγμή θα προτείνει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ανακούφισης των συμπτωμάτων. Μπείτε στο instadoctor.gr και βρείτε ιδανικό γαστρεντερολόγο για εσάς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement