Connect with us

Ελλάδα

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει φωτιά στα τέλη χρήσης η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Published

on

Σημαντικές επιβαρύνσεις στα τέλη χρήσης του ΔΕΔΔΗΕ που ισοδυναμούν σε ετήσια βάση με 40 εκατ.  ευρώ θα προκαλέσει η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που φέρνουν τα μέτρα του ΥΠΕΝ και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Μέχρι σήμερα η καταμέτρηση αυτή γινόταν στην καλύτερη περίπτωση, κάθε τετράμηνο με το επιχείρημα ότι ο Διαχειριστής δεν έχει κόσμο για να υποστηρίξει συχνότερη  μέτρηση της κατανάλωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε και πρόσφατα την αλλαγή πορείας για τις μετρήσεις στα ρολόγια περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών καθώς ένας αριθμός περίπου 500.000 καταναλωτών διαθέτει έξυπνους μετρητές.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που χρειάζεται να γίνει μέτρηση θα μειώνεται προοδευτικά όσο προχωρά η εγκατάσταση των ευφυών  μετρητών. Στόχος είναι έως το 2030 να έχουν μπει τέτοιοι μετρητές σε όλα τα νοικοκυριά, διαδικασία η οποία επισπεύδεται με την τοποθέτηση περί των 350.000 μετρητών το επόμενο διάστημα.

Το θέμα, αναμένεται να τεθεί σήμερα στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ με επιστολή του ζητά τον επαναπροσδιορισμό των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024, λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους (OPEX). Το κόστος μεγαλώνει καθώς εκτός από τις μηνιαίες μετρήσεις που αυξάνουν τις απαιτήσεις σε προσωπικό και αριθμό εργολαβιών και θεωρούνται υψηλό νούμερο, προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες ύψους 25 εκ. ευρώ για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, 3,5 εκ. για κεφαλαιακές ανάγκες και 9 εκ. για υποανακτήσεις. Τα κόστη αυτά αν συνδυαστούν και με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 (7,66%) εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν στα ύψη τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024 και θα επιβαρύνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το ΥΠΕΝ, με την μηναία μέτρηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει και την μάστιγα των ρευματοκλοπών, μειώνοντας έτσι ένα κόστος που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ ευρώ ετησίως, το οποίο επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές και αντιστοιχεί στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται περί τις 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών -ως επί το πλείστον από επιχειρήσεις- και επιβάλλονται προσαυξημένες χρεώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα κατανάλωσης έως και μίας πενταετίας. Το 50% αυτών αφορούν ρευματοκλοπές αξίας έως και 4.500 ευρώ, το 25% αξία 4.500 –  10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement