Connect with us

Ελλάδα

Αντιστροφή μέτρηση για τα πρόστιμα μη κατοχής POS

Published

on

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν χρονικό περιθώριο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απόκτησης POS, ενώ έως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεσή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση από 1η Μαρτίου 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξει» διασταυρωτικούς ελέγχους και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν αποκτήσει POS -ενώ πλέον υποχρεούνται- ή να μην έχουν διασυνδέσει τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα έκδοσης αποδείξεων με τα POS που οφείλουν να έχουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Από το νέο έτος 35 διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων (ΚΑΔ), με τις δεκάδες υποκατηγορίες τους, έχουν την υποχρέωση να δέχονται, εκτός από μετρητά για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους κατά την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας.

Επίσης, από τη στιγμή που θα υπάρξει διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το σύστημα TAXIS τότε αν κάποιος πληρώσει με κάρτα ή κάνει μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία ή της επιχείρησης δεν θα μπορεί να μην λάβει απόδειξη. Ουσιαστικά δηλαδή με αυτή τη διαδικασία αναμένεται να μπει ένα τέλος στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου κάποιος πλήρωνε μέσω POS και είτε δεν εξέδιδε την αντίστοιχη απόδειξη ο επαγγελματίας ή ακόμη χειρότερα η απόδειξη αυτή ήταν πλαστή ή παραποιημένη.

Στις νέες κατηγορίες επαγγελμάτων που πλέον υποχρεούνται να διαθέτουν POS από το νέο έτος με μεταβατικό στάδιο παραγγελίας για αποφυγή προστίμου την 31η Ιανουαρίου 2024 και πλήρη διασύνδεση των συστημάτων (εγκατάσταση POS και διασύνδεση POS την 29η Φεβρουαρίου 2024) εντάσσονται μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ταξί, οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, οι περιπτερούχοι, τα καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, οι πάγκοι σε πανηγύρια, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά κολλέγια και τα ΙΕΚ, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, χώροι συναυλιών κ.τ.λ. Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 998.630 POS και τα οποία αφορούν 546.196 επιχειρήσεις.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement