Connect with us

Ελλάδα

«Παγώνουν» τα πρόστιμα-«Κλείδωμα» ταμειακών από 1η Μαΐου, για καθυστέρηση σύνδεσης της ταμειακής με το myData

Published

on

Την αναστολή της δυνατότητας έκδοσης αποδείξεων θα χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση το Υπουργείο Οικονομικών ως… μέτρο πίεσης στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί αυτόματα με την ΑΑΔΕ καθώς από τις 30 Απριλίου εκπνέει και η τελευταία προθεσμία αναβάθμισης των POS για το σύνολο επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρηματιών στη χώρα μας.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «επί του παρόντος δε θα προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων για την καθυστέρηση σύνδεσης με την πλατφόρμα myData».

Το μέτρο θα είναι προσωρινό καθώς τουλάχιστο δύο στις 10 επιχειρήσεις στην Πάτρα δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί με το μέτρο είτε από υπαιτιότητα των επιχειρήσεων, είτε διότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού με κάποιον από τους τεχνικούς που κάνουν τις αναβαθμίσεις στα POS.

“Ασφαλώς όμως, έχουμε ενεργοποιήσει το λεγόμενο ‘κλείδωμα’, ως εναλλακτική επιλογή, αντί των προστίμων. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα θα επιβληθούν κανονικά και όπως ορίζει ο νόμος, όταν πλέον η συμμόρφωση των υπόχρεων για τη σύνδεση με το myData θα έχει εξαπλωθεί, οπότε τα πρόστιμα θα αφορούν, εκ των πραγμάτων πάρα πολύ λίγους. Πάντως, το myData αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία, με τεράστια συμμετοχή» διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναστολής ΑΦΜ στις περιπτώσεις λαθρεμπορίου κυρίως στα πρατήρια καυσίμων . «Εάν κάποιος κατηγορείται ή έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, ο ΑΦΜ του παρέμενε εν λειτουργία, εφόσον από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως είχε δεν υπήρχε πρόβλεψη αναστολής του ΑΦΜ. Όμως, εμείς ερχόμαστε εδώ σήμερα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, ώστε μετά από τα δύο χρόνια κλεισίματος του πρατηρίου και αδυναμίας του φορολογούμενου επιχειρηματία να λειτουργήσει, να αναστείλουμε τον ΑΦΜ του για λόγους λαθρεμπορίου. Επεκτείνουμε αυτή την αναστολή και έως τη δίκη. Και επιπλέον έως την έκτιση της ποινής, εάν προκύψει καταδίκη διευκρίνισε».

«Ξεπαγώνουν» ρυθμίσεις

«Σε καμία περίπτωση δε νομοθετούμε μια διαδικασία αναβίωσης των ρυθμίσεων. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να ‘σκοτώσει’ τις ρυθμίσεις που πρέπει ‘’να πεθάνουν’’. Δηλαδή, εξορθολογίζουμε το σύστημα…» απάντησε σε ερώτηση για την επαναφορά ρυθμίσεων οφειλών που έχουν «ανασταλεί» με τελική προθεσμία έως τις 29-4-2204.

Η καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, επεκτείνεται έως τις 29 Απριλίου. «Αποστολή της ΑΑΔΕ είναι να ενημερώνει τους φορολογουμένους, να τους προτρέπει να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην τακτοποίηση ρύθμισης οφειλών -εφόσον, βεβαίως, διαθέτουν το εν λόγω δικαίωμα» εξήγησε ο Υφυπουργός ενώπιον της Επιτροπής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, επί ζητημάτων εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική πολιτική.

Παρέμβαση για τα διπλά τιμολόγια ΦΠΑ

Σε επιστολή της στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων παρεμβαίνει στην νέα νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας κατά την πληρωμή σε POS εκδίδεται, ταυτόχρονα, απόδειξη και από την ταμειακή μηχανή στις επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται τα αγαθά σε χονδρική και λιανική.

Η επιστολή αναφέρεται στην ύπαρξη «δύο διαφορετικών παραστατικών για μία πώληση, την έκδοση τιμολογίου χονδρικής, ταυτόχρονα και απόδειξη από την ταμειακή μηχανή στην περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί να κάνει τη συναλλαγή με κάρτα».

«Δυστυχώς, η λύση που δόθηκε, με την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος λιανικής, δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση τους επαγγελματίες, οι οποίοι επωμίζονται το διαχειριστικό κόστους του εν λόγω σφάλματος και τη διαχείριση των λαθών, καθώς είναι συχνές οι περιπτώσεις διπλής χρέωσης ΦΠΑ» αναφέρει η ΚΕΕΕ η οποία συντάσσεται σε σχετικό αίτημα Επιμελητηρίου Αχαΐας προς τον κ. Χατζηδάκη από τις 22-3-2024.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement