Connect with us

Διεθνή

Κούβα: Ακριβότερα κατά 500% τα καύσιμα από 1η Φεβρουαρίου

Published

on

Αύξηση κατά 500% στις τιμές των καυσίμων από την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας, καθώς η χώρα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική της κρίση από τη δεκαετία του 1990, με τους Κουβανούς να είναι πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις επιδοτούμενες τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες και έχει αρχίσει τη σταδιακή κατάργησή τους.

«Η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει την τιμή των καυσίμων, η οποία είναι η φθηνότερη στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Αλεχάντρο Ζιλ. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το κόστος ενός λίτρου κανονικής βενζίνης θα αυξηθεί από τα σημερινά 20 σεντς σε 1,10 δολάρια, ενώ η ενισχυμένη βενζίνη θα αυξηθεί από περίπου 25 σεντς σε 1,30 δολάρια.

Αλυσιδωτές αυξήσεις

Επιπλέον, θα υπάρξει επίσης αύξηση 25% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ακριβότερα θα είναι επίσης το νερό και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Το ΑΕΠ της Κούβας συρρικνώθηκε μεταξύ 1% και 2% πέρυσι και η χώρα δυσκολεύεται να εισάγει βασικά αγαθά με δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 19% και επίσημο πληθωρισμό στο 30%.

Με τις αυξήσεις των τιμών να τίθενται σε ισχύ σε δυόμισι εβδομάδες, το Reuters αναφέρει ότι οι Κουβανοί κάνουν ουρές στα πρατήρια καυσίμων για να …στοκάρουν καύσιμα σε χαμηλότερες επιδοτούμενες τιμές.

Η αύξηση των καυσίμων θα φέρει το κόστος πλήρωσης ενός ρεζερβουάρ 40 λίτρων με βενζίνη σε περίπου 23, με τον μέσο μισθό να είναι λιγότερο από 16 δολάρια. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει 29 πρατήρια καυσίμων που δέχονται πληρωμή μόνο σε δολάρια, δημιουργώντας έτσι δυνατότητα για «προνομιακή πρόσβαση στη βενζίνη».

Για τους Κουβανούς, το 2023 χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακοπές ρεύματος και μεγάλες ουρές για αγορά καυσίμων.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement