Connect with us

Ελλάδα

Αναζητώντας την προσιτή πολυτέλεια-Περισσότερα τα δωμάτια Airbnb από τις κλίνες ξενοδοχείων στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Η ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα αλλά και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια αυτού του είδους η παροχή υπηρεσίας στον κλάδο της φιλοξενίας παρέμενε έξω από το βασικό στόχαστρο των φορολογικών αρχών, είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει πλέον σε δυναμικότητα κλινών και στη Δυτική Ελλάδα, τον παραδοσιακό κλάδο των ξενοδοχείων.

Πλέον, για το Πατρινό Καρναβάλι αλλά σε επίπεδο χειμερινού τουρισμού στην Αχαΐα, οι δύο στους τρεις επισκέπτες αναζητούν κάποιο διαμέρισμα μέσω της πλατφόρμας Airbnb, όχι μόνο ανταγωνίζονται στα ίσια τα ξενοδοχεία, αλλά έχουν εξασφαλισμένο και για το 2024, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία δεκάδες οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στην Αχαΐα βγαίνουν στο σφυρί λόγω της αδυναμίας συντήρησης αλλά και της απουσίας προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό τους, το Airbnb αναπτύσσεται ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ) στα πλαίσια της πρόσφατης Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Τουρισμού, τον Ιούλιο του 2023 στη Δυτική Ελλάδα οι διαθέσιμες κλίνες προς βραχυχρόνια μίσθωση ήσαν 19.447 έναντι 16.553 κλινών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειας.

Όλη η Ελλάδα, στα μέσα του περασμένου καλοκαιρού διέθετε συνολικά 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Στον αντίποδα, τα 10.087 ξενοδοχεία, διαθέτουν 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

Περιφέρειες με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον όπως αυτές του Νοτίου Αιγαίου, τον Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Αττικής και η Κεντρική Μακεδονία αντιπροσωπεύουν το 80% του δυναμικού των βραχυχρόνιων μισθώσεων της χώρας (163.644 μονάδες). Σε ό,τι αφορά τα δωμάτια και τις κλίνες, το 80% του δυναμικού εντοπίζεται στις παραπάνω περιφέρειες.

Στον αντίποδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται τα luxury διαμερίσματα στα 5άστερα ξενοδοχεία που αντιπροσωπεύουν το 7% των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά κατέχουν το 23% των δωματίων και το 24% των κλινών.

Εκτός από την πίεση για άμεσο εκσυγχρονισμό των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς η τάση της αγοράς δείχνει προφανώς την προτίμησή της σε πολυτέλεια και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, το 2024 θα αποτελέσει μια χρονιά κατά την οποία η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης θα δεχθεί πίεση εκ μέρους των φορολογικών αρχών.

Η κυβέρνηση η οποία πιέζεται τόσο από την μείωση των διαμερισμάτων που διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση όσο και από τον ξενοδοχειακό κλάδο, προχώρησε πρόσφατα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Μέσα από τις αλλαγές, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διευκολυνθούν η εξεύρεση διαθέσιμων ενοικιαζομένων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, κυρίως για νέα ζευγάρια, δημόσιους υπαλλήλους, φοιτητές και νοικοκυριά, σε προσιτές τιμές.

Κτηματομεσιτικές πηγές πιθανολογούν την επιστροφή ορισμένων ακινήτων στη συμβατική αγορά ενοικίασης, όμως αυτό αναμένεται να αποδειχθεί με στοιχεία μέσα στο έτος.

Το νέο νομικό πλαίσιο αναμένεται να περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία.

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας

Πλέον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επίσης, όπως και για όλους τους επιτηδευματίες, θα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με τέλος επιτηδεύματος και με ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Παράλληλα επεκτάθηκε το τέλος διαμονής, που είναι 0,5% επί των εσόδων, ενώ επιβλήθηκε όπως στα ξενοδοχεία το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο ξεκινάει από 1,5 ευρώ την ημέρα και υπό προϋποθέσεις φθάνει και στα 10 ευρώ.

Επιπλέον αυξήθηκαν τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης το οποίο ήταν οριζόντιο (5.000 ευρώ), ορίζεται πλέον στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του εκάστοτε τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον στις 5.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης και ανώτατο όριο διάρκειας 60 ημερών σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση ξεχωριστά. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να νοικιάσει βραχυχρόνια ακίνητο για περισσότερο από δύο μήνες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement