Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το πρόγραμμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024

Published

on

 

Μετράμε αντίστροφα για την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024, της μεγάλης γιορτής της Πάτρας που φέτος θα προσφέρει πλήθος συγκινήσεων και γερές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Η ώρα της χαράς και του αισιόδοξου μηνύματος της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 είναι πολύ κοντά, αφού το Σάββατο 20 Ιανουαρίου η μεγάλη γιορτή της Ημέρας Έναρξης μας καλεί να κατέβουμε όλοι-μικροί και μεγάλοι- στο κέντρο της πόλης, να συμμετάσχουμε και να χαρούμε το Πατρινό Καρναβάλι όπως αρμόζει στον μεγάλο θεσμό της Πάτρας και όλης της Ελλάδας.

Φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού:

«Τι κι αν μας “μπριζώνουν”;

Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν.

Be Unplugged! λοιπόν»

και στο Καρναβάλι «απο-καλωδιωνόμαστε» και επιλέγουμε τον δρόμο της κινητοποίησης, της δημιουργικής έκφρασης, της ανθρώπινης επαφής, της καρναβαλικής, ζωτικής πνοής.

 

Πρωινές δράσεις και παράδοση καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο

 

Από το πρωί στο κέντρο της πόλης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές δράσεις:

11:00   Άφιξη Μουσικού άρματος στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.

11:00 Αναχώρηση μουσικού συγκροτήματος κρουστών Ritmo Loco Street Band συνοδεία της Κριτικής Επιτροπής από την οδό Μιαούλη στην συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι : Μιαούλη, Ρήγα Φεραίου, Αγίου Νικολάου -άφιξη 11:30 στην  πλατεία Τριών Συμμάχων.  

 11:00 Συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων της Τελετής Καρναβαλικού Λαβάρου στην Πλατεία Τριών Συμμάχων 

11:30 Αναχώρηση πομπής από την Πλατεία Τριών Συμμάχων. Η πορεία που θα ακολουθηθεί είναι :  άνοδος στην Αγίου Νικολάου, Μαιζώνος, Κάτω μέρος Πλατείας Γεωργίου  – Μαιζώνος -άφιξη στο Δημαρχείο.

Προπορεύονται το συγκρότημα κρουστών Ritmo Loco Street Band αναστατώνοντας με τα κρουστά τους, ακολουθούν οι X-Saltibagos,   τα καρναβαλικά ποδήλατα , η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και τα μέλη του Δ.Σ., η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Γεωργία Σακκά, μέλη της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής, Εθελοντών, η τελάλισσα Μαρία Αγουρίδη με το Μουσικό Άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές. 

12.00 Την πομπή θα καλωσορίσει στην πόρτα του Δημαρχείου ο Δήμαρχος Πατρέων που, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής, θα παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας. Την εκδήλωση θα σφραγίζει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ και τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοπαίχτες»  να προσφέρουν τη δική τους γλυκιά πινελιά με τις σοκολατορίψεις τους από το μπαλκόνι του Δημαρχείου.

Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων (17 Μαρτίου) σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Μετά την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου το μουσικό συγκρότημα κρουστών  Ritmo Loco Street Band και οι X-Saltibagos θα αναχωρήσουν ακολουθώντας τη διαδρομή:  Μαιζώνος, Παντανάσσης, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου –άφιξη στην Πλατεία Γεωργίου και θα γίνουν με τον κόσμο μια παρέα χορεύοντας σε ρυθμούς άφρο – λάτιν υπό τον ήχο των κρουστών.  

 

Τελετή Έναρξης Πατρινού Καρναβαλιού 2024

 

Το καρναβαλικό ραντεβού θα ανανεωθεί για την πλατεία Γεωργίου Α΄,  στις 18.00 όπου θα πραγματοποιηθούν οι απογευματινές και βραδινές δράσεις.

18.00 DJ’S μουσική (πάρτι) στην Πλατεία Γεωργίου, παρουσία των παρουσιαστών Βάσως Καλοκαιρινού και Αλέξανδρου Μπίστα (ερασιτεχνών ηθοποιών) που θα αλληλοεπιδρούν με το κοινό. Μια ιδιαίτερη στιγμή που θα επιδιώξει τη συμμετοχή του κοινού από νωρίς.

20.00  Ο καταξιωμένος θίασος θεατρικού δρώμενου (Θέατρο Δρόμου Helix) με την Baroque Παρέλαση θα αναχωρήσει από το Δημαρχείο ακολουθώντας τη διαδρομή: Μαιζώνος, Βότση, Ρήγα Φεραίου, Ερμού, Μαιζώνος- άφιξη στο κάτω μέρος της  Πλατείας Γεωργίου. Η Baroque Παρέλαση είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά. Ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλεκίνοι συνθέτουν μια μαγική, ονειρική εικόνα, σκορπώντας χαρά και γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για ένα άλλο σπουδαίο θέαμα εφάμιλλο με την περσινή εμφάνιση του θιάσου Helix στην παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Παρασκευή του περσινού Καρναβαλιού.

Όλα πλέον θα είναι έτοιμα για την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024 που θα κηρύξει στις 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχοντας δίπλα του την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ. Το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου θα έχει την καθιερωμένη παρουσία του με τις ρίψεις των σωματείων των σοκολατοριχτών να γλυκαίνουν το πλήθος.

Το δεύτερο μέρος της Τελετής Έναρξης περιλαμβάνει μια εξαιρετική δίωρη συναυλία με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την καρναβαλική Πάτρα από την Πέννυ Μπαλτατζή, το «κορίτσι» που όλοι αγαπήσαμε και μια εκρηκτική, φρέσκια ομάδα που αποτελείται από έξι υπέροχους μουσικούς, από «σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι». Ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εναλλαγές, ρυθμό και μπρίο με πασίγνωστα υπέροχα τραγούδια που θα ξεσηκώσουν το κοινό. Σας περιμένουμε με τις καρδιές ανοιχτές να καλωσορίσουμε το καρναβάλι, όπως του αξίζει… με χαρά και χορό.

Παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι η Βάσω Καλοκαιρινού και ο Αλέξανδρος Μπίστας (ερασιτέχνες ηθοποιοί). Και βέβαια από την τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής. Τέλος, στις οθόνες θα προβάλλονται γραφικά βίντεο με αρχειακό υλικό από στιγμές του Πατρινού Καρναβαλιού από το αρχείο της ΚΕΔΗΠ.

 

Διάκοσμος προσαρμοσμένος στην εορταστική ατμόσφαιρα

 

Αλλά και ο γενικότερος διάκοσμος της Πλατείας θα είναι απόλυτα εναρμονισμένος στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής. Στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» που το βράδυ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα του Καρναβαλιού, θα υπάρχουν η κεντρική αφίσα του ΠΚ 2024 και η αφίσα του 59ου Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, αναρτημένες σε μεγάλο μέγεθος. Στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα υπάρχει μικρή ομάδα από τους μπάστακες ακροβάτες που κρατούν μουσικά όργανα ταιριάζοντας απόλυτα με τη γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά και με την Baroque Παρέλαση του θιάσου Helix αφού οι «πραγματικοί» ακροβάτες μουσικοί θα συνυπάρχουν με καλλιτεχνικά-καρναβαλικά ομοιώματά τους στον ίδιο χώρο. 

Μια ξεχωριστή γιορτή που θα συνδυάσει το πάρτι και τη συμμετοχή των πολιτών από νωρίς, το καλλιτεχνικό θέαμα, άφθονη μουσική και ψυχαγωγία και βέβαια την σάτιρα μέσα από τον λόγο των παρουσιαστών.

Και θα είναι μόνο η αρχή. Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για δύο περίπου μήνες με τη μαγεία του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι μπροστά μας. Το Πατρινό Καρναβάλι, το Καρναβάλι της Ελλάδας είναι προ των πυλών! 

Ροή ειδήσεων

Advertisement