Connect with us

Ελλάδα

«Καίνε» οι τιμές των τροφίμων

Η Ελλάδα μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τη Eurostat ενώ δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Published

on

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, με φόντο τον ασταμάτητο καλπασμό των τιμών σε είδη καθημερινής ανάγκης, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στις ανατιμήσεις.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν τη μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ, την αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι και πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις νέες διατάξεις:

  • Από τη 10η Ιανουαρίου 2024, για τα καταναλωτικά προϊόντα των επιχειρήσεων για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόζεται η αύξηση τιμής.
  • Για τις κατηγορίες προϊόντων που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 8 (σ.σ.: , οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το λιανεμπόριο μειώνουν την αρχική τιμή, ήτοι την τιμή προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών, από την 1η Μαρτίου 2024. Η μείωση της αρχικής τιμής ισούται κατ’ ελάχιστον με το τριάντα τοις εκατό (30%) του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
  • Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, ήτοι χωρίς να χορηγούν
  • εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.
  • Σε περίπτωση ελέγχου, εάν ο ελεγχόμενο αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές, το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί ξεκινάει από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι το 1 εκατ. ευρώ.
  • Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης των ως άνω προϊόντων, από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά επτά τοις εκατό (7%) επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.
  • Ορίζεται ακόμη το ύψος των προστίμων σε περιπτώσεις παράβασης όλων των παραπάνω διατάξεων, από 5.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου.

«ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ» ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πάντως, η Ελλάδα αναδεικνύεται με βάση τα στοιχεία της Eurostat ως μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ελάχιστο αποτέλεσμα είχαν στην «τσέπη» των πολιτών. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε αύξηση 8,9% στην Ελλάδα έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τη χώρα μας να παίρνει αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, αφού ο εγχώριος πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά από εκείνον της Μάλτας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Την ύπαρξη της κρίσης παραδέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Ακόμα και τώρα, ξαναλέω, υπάρχει μια πραγματική κρίση γύρω από το κόστος ζωής στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, σημειώνοντας πως «θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς». Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφεται μία δυσμενής βαθμολογία: οι Έλληνες είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Επίσης, επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πάνω από το 10%, στην υψηλότερη θέση.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement