Connect with us

Τεχνολογία

Απώλεια δεδομένων από ιούς, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε  

Published

on

Κατανοώντας την απώλεια δεδομένων από ιούς

Είναι γεγονός πως η καθημερινή ενασχόλησή μας με την τεχνολογία και η ανάγκη για χρήση πολλών συσκευών, μας εκθέτει σε διάφορες διαδικτυακές απειλές, με μία από τις πιο επικίνδυνες από αυτές, να είναι οι ιοί.

Αυτά τα κακόβουλα κομμάτια λογισμικού, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στον υπολογιστή σας, όσο εσείς σερφάρετε στο διαδίκτυο και να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια δεδομένων.

Ας δούμε μαζί, τον αντίκτυπο των ιών στα δεδομένα σας και ας ανακαλύψουμε μερικά απλά βήματα για την προστασία των ψηφιακών σας στοιχείων και την επαναφορά δεδομένων.

Πως οι ιοί επιτίθενται στα δεδομένα σας;

Οι ιοί έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο σύστημα, με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων, την κλοπή δεδομένων ή ακόμη και την καταστροφή όλων ή πολλών αρχείων στο σύστημα.

Εμφανίζονται σε πολλές μορφές, από ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα, μέχρι πιο καταστροφικούς τύπους, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημά σας. Ακολουθεί ο τρόπος, με τον οποίο μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων:

Αλλοίωση αρχείων

Ορισμένοι ιοί έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν ή να τροποποιούν αρχεία, καθιστώντας τα μη αναγνώσιμα ή άχρηστα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλα ψηφιακά αρχεία στη συσκευή σας.

Επιθέσεις Ransomware

Ένας ιδιαίτερα κακόβουλος τύπος ιού, το ransomware, κρυπτογραφεί τα αρχεία σας, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα. Στη συνέχεια, ο εισβολέας απαιτεί λύτρα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης, αφήνοντάς σας μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή, όπου πρέπει να πληρώσετε ή να χάσετε τα δεδομένα σας.

Διαγραφή δεδομένων

Στη συνέχεια, πολλοί ιοί μπορούν να διαγράψουν αρχεία ή ακόμη και να διαμορφώσουν ολόκληρους δίσκους, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων δεδομένων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό, εάν δεν έχετε δημιουργήσει από πρίν τα κατάλληλα αντίγραφα ασφαλείας.

Ποιες στρατηγικές να ακολουθήσετε για προστασία δεδομένων από ιούς;

Εγκαταστήστε πρόγραμμα Antivirus

Ξεκινάμε με το πιο σημαντικό βήμα. Ένα ισχυρό πρόγραμμα προστασίας από ιούς λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιών. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα προστασίας είναι ενημερωμένο και εκτελεί τακτικές σαρώσεις, για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση πιθανών απειλών.

Διατηρήστε το σύστημά σας ενημερωμένο

Η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος και του λογισμικού σας, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιδιορθώνει τυχόν αδυναμίες, που συχνά εκμεταλλεύονται οι ιοί για να εισβάλλουν στο σύστημα. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις για να παραμείνετε προστατευμένοι από τις τελευταίες απειλές.

Δώστε προσοχή στο διαδίκτυο

Ένα εξίσου κρίσιμο βήμα, είναι να είστε προσεκτικοί όταν κατεβάζετε αρχεία ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους, ειδικά από άγνωστες πηγές ή ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πολλοί ιοί εισέρχονται στα συστήματα μέσω φαινομενικά ακίνδυνων λήψεων ή προσπαθειών phishing.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Όταν πρόκειται για ανάκτηση δεδομένων, πάντα γυρίζουμε σε αυτή τη πολύ πολύτιμη συμβουλή. Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε αποθηκευτικό χώρο cloud. Σε περίπτωση επίθεσης από ιό, μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας σε ένα σημείο πριν από τη μόλυνση. Το backup είναι το απόλυτο δίχτυ ασφαλείας.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις νέες απειλές

Η ενημέρωση είναι ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά των ιών. Μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις τελευταίες απειλές και τάσεις στον κυβερνοχώρο, για να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τα δεδομένα σας.

Τι να κάνετε αν τα δεδομένα σας έχουν παραβιαστεί;

Εάν υποψιάζεστε ότι ένας ιός έχει προκαλέσει απώλεια δεδομένων, ενεργήστε γρήγορα. Είναι σημαντικό να αποσυνδέσετε τη μολυσμένη συσκευή από το δίκτυο, για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού.

 

Έπειτα, χρησιμοποιήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς για να σαρώσετε και να αφαιρέσετε τον ιό. Ακολουθήστε τις προτεινόμενες ενέργειες, για να επαναφέρετε το σύστημά σας σε ασφαλή κατάσταση.

 

Σε περίπτωση που έχετε αντίγραφα ασφαλείας, επαναφέρετε τα δεδομένα σας σε ένα σημείο πριν από τη μόλυνση από τον ιό. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται η απώλεια δεδομένων και μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές λειτουργίες.

 

Ανακεφαλαιώνοντας

Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές στρατηγικές και παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων από ιούς.

 

Η επαναφορά δεδομένων διαφέρει ανά περίπτωση. Αν είστε τυχεροί, έχετε γνώσεις τεχνολογίας και η ζημιά είναι μικρή, ίσως να καταφέρετε να ανακτήσετε μόνοι σας τα αρχεία σας. Διαφορετικά, είναι ζωτικής σημασίας να απευθυνθείτε άμεσα σε εξειδικευμένους τεχνικούς.

 

Σε κάθε περίπτωση, σας υπενθυμίζουμε ότι η προληπτική προσέγγιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, είναι πάντα η καλύτερη άμυνα, που μπορείτε να διαθέτετε ενάντια στη σιωπηλή απειλή ενός κακόβουλου λογισμικού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement