Connect with us

Αθλητισμός

«Και οι ΠΑΕ προ των ευθυνών τους»-Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, που σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα, μιλάει στη «Γ»

Published

on

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στην Πάτρα θα βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του ΠΕΑΚ, αλλά και να επισκεφθεί αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Βρούτσης, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Πάτρα, μίλησε στη «Γ» και απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.
Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Υπουργέ, σε λίγες ημέρες αναμένεται η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί (κάμερες στα γήπεδα, μητρώα μελών, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.ά.);

Η Κυβέρνηση βρέθηκε στην πολύ δυσχερή θέση να αντιμετωπίσει τρία απεχθή φαινόμενα βίας με τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη το 2022, του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια το 2023 και πρόσφατα του αστυνομικού μας Γιώργου Λυγγερίδη, έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού.
Μιλάμε για τρεις αναίτιες επιθέσεις άκρατης βίας, που τσάκισαν τις ζωές τριών οικογενειών και πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τον ελληνικό αθλητισμό.
Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η κυβέρνηση προχώρησε στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και ειδικά του ιδιώνυμου των ποινών για αθλητική βία, θεσπίζοντας το αυστηρότερο της Ευρώπης.
Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Πρωτίστως αποσκοπούμε να σπάσουμε το απόστημα των παραβατικών θυλάκων μέσα στους κόλπους των Λεσχών οπαδών, όπου διαχρονικά φαίνεται να εκκολάπτονται παραβατικά στοιχεία. Προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε και τις ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.
Hδη έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική συνεργασία με την ηγεσία της Σούπερ Λίγκας και τον κ. Λυσάνδρου. Έχουμε συγκροτήσει κλιμάκια ελέγχου, που ήδη έχουν ολοκληρώσει ελέγχους στα 14 γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες της Σούπερ Λίγκας και θεωρούμε πως σε αυτό το κλίμα θα συνεχίσουμε.
Έχουν κιόλας ετοιμαστεί για να εκδοθούν, μόλις ψηφιστεί ο νόμος την προσεχή Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία όσων προβλέπονται, οι ΠΑΕ έχουν πραγματικά κάνει μεγάλη προσπάθεια και βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες;
Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του αθλητικού κινήματος, αλλά δεν απεμπολούμε την υποχρέωση του ελληνικού κράτους να διασφαλίσει τη νομιμότητα παντού.
Βρισκόμαστε σε κοινή γραμμή και σύμπλευση με τις διεθνείς συνομοσπονδίες και αυτό έχει γίνει εμφατικά γνωστό με την αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με τη FIFA και την UEFA. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που μπήκε μπροστά όταν ο χώρος του ποδοσφαίρου το είχε ανάγκη.
Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την αρωγή των φορέων του ποδοσφαίρου, για να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι την γάγγραινα των παραβατικών συμπεριφορών.
Είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες και θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη του ομαδικού πνεύματος για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο προγραμματισμός για τον σχολικό αθλητισμό;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού εντάσσοντάς το στην ομπρέλα της Παιδείας.
Πρόκειται για μία στοχευμένη τομή που συνδέει άμεσα την εκπαίδευση με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού που ξεκίνησε εδώ στην Ελλάδα.
Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα να ζούμε στην μητέρα του αθλητισμού και των ιδεωδών που απορρέουν από αυτόν.
Θέλουμε να γαλουχηθούν τα παιδιά μας από αυτό το αξιακό πλέγμα και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα διαπίστωσα ότι η διασύνδεση του αθλητισμού με την εκπαίδευση των παιδιών μας ήταν τυχαία και αποσπασματική, εξαρτώμενη από τις προθέσεις του κάθε αρμόδιου Υπουργού ή του κάθε αθλητή-Ολυμπιονίκη που επισκέπτεται σε αποσπασματικές δράσεις τα σχολεία.
Τώρα κάνουμε πράξη με θεσμικότητα και απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες, τη διασύνδεση του Αθλητισμού με την Παιδεία!
Αναβαθμίζουμε τον Σχολικό και τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό θεωρώντας ότι πρόκειται για δομική αλλαγή στην ανάπτυξη τόσο του αγωνιστικού αθλητισμού όσο και στην εμπέδωση αθλητικής κουλτούρας στον πληθυσμό.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου συντάσσουν τις διατάξεις που θα δώσουν σάρκα και οστά σε ένα συντεταγμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση του αθλητισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Πολύ σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα γήπεδα της Αχαΐας

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε γήπεδα, μεταξύ των οποίων και της Αχαΐας. Σε πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις αναμένεται να επεκταθούν οι παρεμβάσεις αυτές; Υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Αθλητισμού με τους Δήμους και τους άλλους φορείς, για άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις;

Στο ζοφερό περιβάλλον που ήδη ζούμε με έντονα τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης αποτελεί για εμάς ζήτημα υψίστης προτεροποίησης η ενεργειακή αναβάθμιση, ει δυνατόν, όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε τις πολιτικές μας.
Θυμίζω ότι η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, συνολικού ποσού 806.263,57€, μέσω έκτακτης επιχορήγησης των 19 ΕΠΣ στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω 32 γήπεδα και διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα, αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την εξυπηρέτηση των Ηλεκτρικών Φορτίων από Αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, και τώρα με τα 32 γήπεδα των ΕΠΣ επιδίωξή μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση να επεκταθεί στα γήπεδα ολόκληρης της χώρας.

Προτείνουμε και παροτρύνουμε λοιπόν και τους Δήμους και τις Περιφέρειες να πράξουν τα δέοντα στις υπό ευθύνη τους εγκαταστάσεις και δηλώνουμε πρόθυμοι να συνεπικουρήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας όπου χρειαστεί.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη βελτιωτική παρέμβαση στα γήπεδα της χώρας.

Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων δομών και να έπεται η δημιουργία νέων ώστε καταρχήν να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των υποδομών που ήδη έχουμε και μπορεί να μαραζώνουν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement