Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παπαστεργίου στην ημερίδα της “ΓΝΩΜΗΣ”: «Σύντομα ο ψηφιακός οδηγός θα κλείνει ραντεβού για ταυτότητα»

Published

on

Ειδικότερα, ραγδαίες εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση προανήγγειλε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ. Παπαστεργίου αναφέροντας πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εμφανιστεί στις ζωές μας μέσα στις κινητές συσκευές, στα αυτοκίνητα ακόμα και στις οικιακές συσκευές.

Αυτό που άλλαξε, είναι το γεγονός ότι πριν έναν χρόνο εμφανίστηκε το πιο γνωστό και διαδεδομένο μοντέλο ΤΝ το Chat GPT και μέσω αυτού ξαφνικά όλοι μας καταλάβαμε ότι η ικανότητα της τεχνολογίας να σκεφθεί και να απαντήσει σαν άνθρωπος τελικά υπάρχει και μπορεί πραγματικά να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια. Μέσα στον χρόνο που πέρασε νέα μοντέλα προέκυψαν, νέες εταιρείες μπήκαν στο παιχνίδι και φθάσαμε πλέον να σκεφτόμαστε τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια με Τεχνητή Νοημοσύνη».

Αναφορικά με τις προκλήσεις για την επόμενη μέρα υπογράμμισε πως ««Η Ελληνική Κυβέρνηση διέγνωσε την τεράστια πρόκληση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Οκτώβριο όρισε την Επιτροπή για την ΤΝ, η οποία κατέγραψε ζητήματα, προκλήσεις, κινδύνους, προοπτικές για το πως θα πάμε δομημένα στην ΤΝ. Και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, με τον ψηφιακό βοηθό, που το Υπουργείο έβγαλε στον αέρα τον Δεκέμβριο και είναι μια απλοϊκή θα έλεγε κανείς μορφή ΤΝ. Πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό που τροφοδοτείται με τις σελίδες gov.gr και του δημοσίου» ανέφερε, προαναγγέλλοντας πως σήμερα θα αναδειχθούν οι νέες δυνατότητες που θα έχει, εφόσον θα μπορεί να απαντά σε 24 γλώσσες (θα καταλαβαίνει πολύ περισσότερες) και στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα μπορεί δώσει πληροφορίες για έκδοση ταυτότητας ακόμα και να μας κλείσει ραντεβού επιλέγοντας σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια θα είναι εντυπωσιακή για το πως θα μπορούμε να διαχειριστούμε μεγάλο όγκο δεδομένων».

Αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών που «τρέχει» όπως για παράδειγμα στην Υγεία (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και στην φορολογική πολιτική με πιο στοχευμένες και ακριβείς διαδικασίες, ακόμα και στις μεταφορές που μέσα από βελτιώσεις στα έξυπνα φανάρια για την αποφυγή κυκλοφοριακού.

Ανακοίνωσε πως έρχονται μεγάλες ψηφιοποίησεις στο Κτηματολόγιο, σε υπηρεσίες της Δικαιοσύνης, στα Νοσοκομεία θεσπίζοντας τον μεγάλο ιατρικό φάκελο. Αναφέρθηκε και στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πολιτική Προστασία που έγιναν δοκιμαστικά τον Οκτώβρη για την έγκαιρη πρόγνωση της πυρκαγιάς και στον όλο της ΤΝ στον Πολιτισμό και σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής με στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Μίλησε επίσης για την συμβολή της ΤΝ στην κυβερνοασφάλεια προαναγγέλλοντας πως το νομοσχέδιο DSH θα ψηφιστεί σύντομα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας από τους μεγάλους παρόχους του διαδικτύου τονίζοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμοι και στις υποδομές.

Κλείνοντας τόνισε πως «το 2024 θα είναι η απαρχή μιας ενδιαφέρουσας περιόδου για την Ελλάδα και όλη η δουλειά της προηγούμενης 5ετίας θα μετουσιωθεί σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές για την καλύτερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα του πολίτη».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement