Connect with us

Ταξίδι

Λιγκιάδες: Ένα παραδοσιακό «μπαλκόνι» στη Λίμνη των Ιωαννίνων

Published

on

Για να φθάσετε στο χωριό Λιγκιάδες θα οδηγήσετε περίπου 20 λεπτά και 13 χιλιόμετρα με αφετηρία τα Ιωάννινα. Βρίσκεται στο όρος Μιτσικέλι και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Από άποψη αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας δεν μπορούμε να πούμε ότι θα βρείτε κάτι που δεν θα συναντήσετε και σε άλλα ηπειρώτικα χωριά. Υπάρχουν σπίτια σε παραδοσιακό στιλ, τα περισσότερα όμως είναι νεότερες κατασκευές με όμορφες στέγες και πράσινους κήπους. Οι Λιγκιάδες είναι γνωστοί κυρίως για μια τραγική ιστορία στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Όμως, τα τελευταία χρόνια, χάρη και στην άνθιση των social media όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες των Ιωαννίνων θα περάσουν από τους Λιγκιάδες, είτε περαστικοί, είτε έχοντας το χωριό σαν βάση της εκδρομής τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Λιγκιάδες είναι το χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε αν θέλετε να έχετε πανοραμική θέα στη Λίμνη Παμβώτιδα, το νησάκι και την πόλη των Ιωαννίνων. Την ημέρα που βρεθήκαμε εδώ, ο ουρανός ήταν καθαρός και έτσι μπορέσαμε να απολαύσουμε από ψηλά αυτό το όμορφο θέαμα.

Στους Λιγκιάδες θα δείτε και τη μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν σπουδαίο πνευματικό κέντρο της Ηπείρου τον 17ο αιώνα. Ιδρυτής της θεωρείται ο λόγιος και κληρικός Βησσαρίων Μακρής, ο οποίος πέθανε στην μονή το 1699.

Στο χωριό, υπάρχουν περιποιημένες ταβέρνες και καφενεία, όπως και επιλογές διαμονής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αξίζει να έρθετε εδώ μια μέρα με καλή θερμοκρασία ή έστω, κατάλληλα ντυμένοι, ώστε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας σε τραπεζάκια έξω, βλέποντας τη λίμνη από ψηλά.

Το χωριό Λιγκιάδες έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και έχει περίπου 100 μόνιμους κατοίκους. Καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Mαρτυρικό χωριό

Οι Λιγκιάδες έγιναν τόπος θηριωδίας των γερμανικών δυνάμεων κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την 1η Οκτωβρίου του 1943 ένας Γερμανός αξιωματικός επέστρεφε στην έδρα της μονάδας του, κοντά στους Λιγκιάδες, από γλέντι στην Πρέβεζα και έπεσε σε ενέδρα ανταρτών οι οποίοι τον σκότωσαν.

Η οργή του διοικητή του ήταν μεγάλη και έδωσε εντολή για εκδίκηση κατά των αθώων κατοίκων του χωριού. Έτσι, στις 3 Οκτωβρίου έξι καμιόνια της Μεραρχίας Εντελβάις εισέβαλαν στους Λιγκιάδες, έκαψαν σπίτια και σκότωσαν όσους κατοίκους του χωριού δεν πρόλαβαν να φύγουν. Οι Γερμανοί δεν έκαναν διακρίσεις στη βαρβαρότητά τους και έτσι τα θύματα τους ήταν 34 παιδιά και μωρά, 37 γυναίκες και 11 ηλικιωμένοι. Συνολικά 82 άνθρωποι.

Νέοι άντρες σε μάχιμοι ηλικία δεν υπήρχαν στο χωριό εκείνη τη στιγμή, καθώς, αν και Κυριακή και μέρα εκκλησιασμού, ο παπάς του χωριού έλειπε εκείνη την ημέρα και έτσι αποφάσισαν να πάνε στα χωράφια για να δουλέψουν. Από όσους επέζησαν ήταν και ένα βρέφος που δέχθηκε χτύπημα από ξιφολόγχη, ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του η οποία δολοφονήθηκε.

Ο άνθρωπος που δέχθηκε το χτύπημα ζει ακόμα και έχει μιλήσει κατά καιρούς στα ΜΜΕ για όσα έγιναν τότε. Όταν βρεθείτε στους Λιγκιάδες, εκτός από το να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα στην Παμβώτιδα, αξίζει να σταθείτε στην πλατεία του χωριού και να αποτίσετε φόρο τιμής στο μνημείο που υπάρχει για να μην ξεχαστεί αυτή η τραγική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

×

Mερικά tips και πληροφορίες για την εκδρομή σας

Οι Λιγκιάδες απέχουν 13 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 424 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 257 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Με τη ζωντάνια μιας φοιτητούπολης και τις πολύ καλές επιλογές διασκέδασης και φαγητού, τα Ιωάννινα και η ευρύτερη περιοχή τους είναι πραγματικά ένας προορισμός για όλο τον χρόνο.

Ακόμα και να έχετε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή σας, αξίζει να πάρετε το καραβάκι για το νησί των Ιωαννίνων, έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα.

Μία άλλη εκδρομή που αξίζει ιδιαίτερα σε οικογενειακές διακοπές, είναι εκείνη στο μαντείο της Δωδώνης, λιγότερο από μισή οδήγησης μακριά από τα Ιωάννινα.

Περισσότερα για όλα όσα μπορείτε να δείτε, να κάνετε και να φάτε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement