Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γολγοθάς για νέα ζευγάρια και φοιτητές-Η Πάτρα κατέκτησε μέσα στο 2023 το βάθρο των αυξήσεων στα ενοίκια

Published

on

Με άξονα την αύξηση της ζήτησης για φοιτητική στέγη αλλά και την έλλειψη προσφοράς ακινήτων για άτομα με χαμηλό εισόδημα και νέα ζευγάρια, η Πάτρα βρέθηκε μέσα σε πέντε χρόνια, μετά την Αττική, να έχει τα πρωτεία στις αυξήσεις των ενοικίων.

Κατά την περίοδο 2018-2022 το κόστος της εξεύρεσης στέγης εκτοξεύτηκε με αποτέλεσμα ουσιαστικά πολλοί νέοι να αναζητούν αλλού μόνιμη κατοικία, καθώς οι τιμές στην πόλη της Πάτρας καθίστανται πλέον απαγορευτικές.

Μέσα στο 2023, η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Πάτρα το 27,47% και ακολουθούν οι Αθήνα με 23,7%, η Θεσσαλονίκη με 22,7%, και το Ηράκλειο Κρήτης με 16,53%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εδώ και μια 5ετία, αφορά στη φοιτητική στέγη.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας για το χρονικό διάστημα 2017-2022, αυξήθηκαν στην Πάτρα σε ποσοστό 49,23%. Η αχαϊκή πρωτεύουσα ακολουθεί στη φοιτητική στέγη στο βάθρο των αυξήσεων την Αθήνα η οποία, κατά την ίδια περίοδο έγινε κατά κύριο λόγο απαγορευτική για τους φοιτητές, με αύξηση 53% στα ενοίκια της φοιτητικής κατοικίας.

Την περίοδο μετά την κρίση, έως και το 2019, στη χώρα μας δεν υπήρχε στεγαστική πολιτική μετά την κατάργηση του ΟΕΚ από το 2012. Το αποτέλεσμα είναιτο κόστος στέγασης στην Ελλάδα να αυξηθεί σημαντικά το 2023 (27,3%) ενώ ακολουθεί η Δανία (22,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων είχαμε στη Σλοβακία (2,3%) και στην Κροατία (2,6%).

Ένα στα 3 νοικοκυριά στη χώρα που δεν ιδιοκατοικεί επωμίστηκε υπέρμετρα το κόστος στέγασης που αναλογούσε σε ποσοστό άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Ως εξήγηση για τις αυξήσεις στα ενοίκια εμφανίζονται οι νέοι τρόποι εκμετάλλευσης των ακινήτων, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb που έχει ως αποτέλεσμα πολυκατοικίες να έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία.

Από το 2019 και μετά η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει, εναλλακτικά, στην αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τα προγράμματα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» ξεκινά μέσα στο μήνα από το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Εργασίας με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά, κυρίως για νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να βρουν στέγη για ενοικίαση και όταν βρίσκουν, είναι αρκετά ακριβή. Όταν ο ιδιοκτήτης ακινήτου θέλει να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, αν μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα λάβει επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά.

«Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, καθιστώντας αδύνατη την εξεύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας για νέους, φοιτητές και οικογένειες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στεγαστική κρίση, την οποία η Κυβέρνηση αρχικά έκανε ότι δεν έβλεπε και στη συνέχεια προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με ημίμετρα και αναποτελεσματικές πολιτικές» αναφέρει σε ερώτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement