Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοποθέτηση του Σ.Τσιρώνη για την αθλητική βία

Published

on

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου περί της αθλητικής βίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ Σπυρίδων Τσιρώνης και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Αρχικά αναφέρθηκε στην πρώτη εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου 2023, με συμμετοχή πολλών διεθνών και εγχώριων αθλητικών- και όχι μόνο- παραγόντων και με σκοπό την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται χειραγώγηση αγώνων.

Στην εκδήλωση ο Γ.Γ. Αθλητισμού και Πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, κ. Γιώργος Μαυρωτάς αποκάλυψε ότι εντός του 2023 η Πλατφόρμα εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις, 9 από τις οποίες θεωρούνται απολύτως τεκμηριωμένες, με τις υπόλοιπες να χρήζουν διερεύνησης, ενώ υπάρχουν συνολικά 105 καταγγελίες. Με τη σειρά του ο αθλητικός εισαγγελέας, κ. Σπυρόπουλος, δήλωσε πως εντός του 2024 θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, που αφορούν τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Αυγενάκη, Υφυπουργού Αθλητισμού όταν είχε δημιουργηθεί η Ε.Π.ΑΘΛ.Α, πως για την τελευταία 7ετία το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέχει την 1η θέση στον κόσμο σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση, με τουλάχιστον 350 υποθέσεις. Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία ο κ.Τσιρώνης απευθυνόμενος προς τον Υπουργό ανέφερε πως αθλητική βία προκαλούν και τα στημένα παιχνίδια.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΙΚΗΣ έλεγξε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι, ενώ επαίρεται ότι διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, με τα οποία εντοπίζονται με γεωγραφική ακρίβεια όσοι πετούν κροτίδες στα γήπεδα, δεν μπορεί να εξακριβώσει το ποιοι, πού και πότε στήνουν παιχνίδια, απειλούν διαιτητές, καίνε καταστήματα και σπίτια, ανατινάσσουν συνδέσμους, νοθεύουν τον αθλητισμό και τρέφουν το κτήνος της αθλητικής βίας. Ούτε είναι ικανή να ανακαλύψει τους εντολείς, που οπλίζουν αυτά τα χέρια. Και αυτό τη στιγμή που η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι βραβευμένη ως 3η παγκοσμίως.

Ο κ. Τσιρώνης κατηγόρησε την κυβερνητική πρακτική ως υπεύθυνη για

την αύξηση των αιτίων που καταστρέφουν τον αθλητισμό και απομακρύνουν τον κόσμο από αυτόν, παρά τα παχιά λόγια που ακούγονται κατά καιρούς από τα χείλη των αρμοδίων. Το κύρος του ελληνικού αθλητισμού, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού, πλήττεται,  γεγονός  που επιτάσσει την ανάληψη αποφασιστικών μέτρων από την κεντρική ηγεσία.

Καταλήγοντας επισήμανε πως το πρόβλημα, που οδηγεί στην έξαρση της αθλητικής βίας, δεν εντοπίζεται στα δήθεν κενά της νομοθεσίας για θέματα καταστολής και τιμωρίας ούτε στο δήθεν χαλαρό και ήπιο νομοθετικό πλαίσιο, όπως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, αλλά στην απροθυμία για εφαρμογή των διατάξεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement