Connect with us

Ελλάδα

Όλα στον αέρα…

Αντιδράσεις πανεπιστημιακών για τις διαδικτυακές εξετάσεις, ενώ πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο οργανώνεται για την επόμενη Πέμπτη

Published

on

 

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, με την εξεταστική να παραμένει στον αέρα σε πολλές Σχολές Πανεπιστημίων. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως έχει γράψει η «Γ», η Σύγκλητος αποφάσισε… να αποφασίσουν οι Κοσμητείες και τα Τμήματα σχετικά με το εάν θα γίνουν διαδικτυακές εξετάσεις ή θα μετατεθεί η εξεταστική.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και θα εφαρμοστεί, ενώ πολλοί πανεπιστημιακοί θέτουν ζήτημα διαβλητότητας των διαδικτυακών εξετάσεων. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του τέως Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2015),  και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνου Γάτσιου, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων: «Δουλευόμαστε γερά! Γιατί το «αδιάβλητο» απλά δεν υπάρχει. Όλοι στα πανεπιστήμια το γνωρίζουμε, όλοι το συζητούμε μεταξύ μας, ε, ας το πούμε και φωναχτά: οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι απολύτως διαβλητές. Δεν είναι μόνο τα ανοικτά βιβλία που τις καθιστούν διαβλητές (αυτό είναι το λιγότερο). Είναι οι φροντιστές που θα «συνδράμουν» τους διαγωνιζόμενους (με το αζημίωτο, ασφαλώς), αλλά και η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, που ανέξοδα απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις και λύνει όλα σου τα προβλήματα. Δεν μπορεί να μην τα ήξερε όλα αυτά ο υπουργός Πιερρακάκης, ειδικά τα περί τεχνητής νοημοσύνης που υπήρξε και το αντικείμενο των σπουδών του, όταν κατηύθυνε (κάποιοι ισχυρίζονται ότι πίεσε) τους πρυτάνεις στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδό τους στην αποδοχή της «λύσης» των διαδικτυακών εξετάσεων. Ούτε οι πρυτάνεις επιτρέπεται να μην τα γνωρίζουν, και ας θεραπεύουν αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική την οποία σπούδασε ο υπουργός. Άρα δεν υπάρχει ελαφρυντικό άγνοιας για κανέναν για αυτό το οποίο κατάφεραν, ειδικά για τον υπουργό».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στον αέρα είναι η εξεταστική του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας , της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του τμήματος,  κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλαν ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός  και ο  Αντιπροεδρος Δημήτρης Μποσνάκης αντιδρώντας στην απόφαση της Συγκλήτου για δικτυακές εξετάσεις. Τους συμπαραστέκεται, όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος επίσης κράτησε αντίθετη στάση από τη Σύγκλητο με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων για το χειμερινό εξάμηνο που ολοκληρώθηκε. Την κατηγόρησε μάλιστα για απόφαση που καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και το ακαδημαϊκό δικαίωμα του διδακτικού προσωπικού να επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα εξέτασης των μαθημάτων που διδάσκει. Εξαιτίας των ανωτέρω εξελίξεων, εκδόθηκε ανακοίνωση, που «ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων», με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο το μέλλον της εξεταστικής.

ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η δήλωση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Απόστολου Αποστολίδη ότι δεν κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ όταν κατελήφθη η πρυτανεία το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου πάντως, οι φοιτητές που αντιδρούν στο νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια  ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν: «Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement