Connect with us

Ελλάδα

Διαμαρτυρία για τις «εκπτώσεις»-Παρέμβαση των ιδιοκτητών ακινήτων για τις εξαιρέσεις από τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Published

on

Να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ήδη ασφαλισμένων κατοικιών ζήτησε με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο η ΠΟΜΙΔΑ κάνοντας λόγο για «συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το μέτρο.

Όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία στο κείμενο επιστολής της ΠΟΜΙΔΑ στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Θεοχάρη και Πετραλιά, «η υποχρεωτική συμπερίληψη της πλημμύρας, ακόμη και για διαμερίσματα υψηλών ορόφων, το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων είναι οι παράγοντες που αφήνουν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών εκτός της έκπτωσης».
«Ασφαλιζόμενοι αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στις προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής. Πλην όμως η εξαίρεση από την συμβολική, τις περισσότερες φορές μείωση, όλων όσων είναι ασφαλισμένοι για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφαρμογής του νέου νόμου θα απογοητεύσει πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους επί δεκαετίες ιδιοκτήτες» συνεχίζει η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας:
– Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και
– να δοθεί προθεσμία έως την 31-3-2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ ζητά εκ νέου η έκπτωση «να αυξηθεί τουλάχιστον στο 30% ώστε να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής προσέλευσης στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, καθόσον η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί υπό συνθήκες απόλυτης φορολογικής συμμόρφωσης».
«Ψαλίδι» σε Τέλος Επιτηδεύματος, ενστάσεις για το Τεκμαρτό
Μια ακόμα πλατφόρμα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ, παράλληλα με το άνοιγμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τον Απρίλιο. Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα τους έχει προσδιορίσει η εφορία, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο του φορολογικού ελέγχου. Η αίτηση, όμως, δεν ακυρώνει το εκκαθαριστικό και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα (αν δεν υπάρξουν και φέτος αλλαγές, σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Ιούλιο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, για τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης, οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει την κατάργηση από το 2024 του τέλους επιτηδεύματος.
Η κατάργησή θα ανακοινωθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement